Να εφαρμόσει τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ε.Ε. για τις βιομηχανικές εκπομπές και τον έλεγχο της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα, των υδάτων και του εδάφους, κάλεσε σήμερα την Ελλάδα η Επιτροπή.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές παρέλειψαν να την ενημερώνουν τακτικά για την εφαρμογή της οδηγίας 2008/1/ΕΚ, η οποία αφορά την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα, των υδάτων και του εδάφους και ότι η Ελλάδα έχει δίμηνη προθεσμία για να ανταποκριθεί στην αιτιολογημένη γνώμη, που της απέστειλε, διαφορετικά, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφύγει κατά της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η εν λόγω οδηγία επιβάλλει την αδειοδότηση για την άσκηση πολύ ρυπογόνων βιομηχανικών και γεωργικών δραστηριοτήτων και την έκδοση των σχετικών αδειών μόνον εφόσον πληρούνται ορισμένοι περιβαλλοντικοί όροι.

Τα κράτη μέλη οφείλουν να ενημερώνουν ανά τριετία την Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή της. Έως σήμερα η Ελλάδα δεν έχει διαβιβάσει πληροφορίες για την περίοδο 2006-2008.