Τα «ξίφη» τους θα διασταυρώσουν Αυστραλία και Ιαπωνία κατά τις δημόσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) που θα ξεκινήσουν στις 26 Ιουνίου με αντικείμενο το κυνήγι της φάλαινας, μια εμπορική δραστηριότητα που συνεχίζεται από τους ιάπωνες αλιείς στην Ανταρκτική.
Το ΔΠΔ ανακοίνωσε ότι η υπόθεση θα εξεταστεί από τις 26 Ιουνίου μέχρι τις 16 Ιουλίου στη Χάγη, όπου εδρεύει το δικαστήριο. Η απόφαση των δικαστών δεν αναμένεται πάντως να εκδοθεί προτού περάσουν πολλοί μήνες.
Η Αυστραλία είχε προσφύγει στο ΔΠΔ στις 31 Μαΐου 2010 με στόχο να σταματήσει το κυνήγι της φάλαινας που συνεχίζουν οι Ιάπωνες στο πλαίσιο του επιστημονικού προγράμματος JARPA II.
Οι φάλαινες σκοτώνονται θεωρητικά για επιστημονικούς σκοπούς, όμως το κρέας τους καταλήγει στους πάγκους των καταστημάτων. Η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (CBI) απαγορεύει την εμπορική αλιεία της φάλαινας από το 1986, αλλά επιτρέπει το κυνήγι εφόσον ο σκοπός είναι επιστημονικός.
Οι αρχές της Αυστραλίας, που θεωρούν ότι το Τόκιο παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις του, θα παρουσιάσουν πρώτες τη θέση τους στο δικαστήριο, από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου. Στις αρχές Ιουλίου, από τις 2 έως τις 4, θα δοθεί ο λόγος στην Ιαπωνία για να υπερασπιστεί τη δική της θέση ενώ τέσσερις ημέρες αργότερα θα παρέμβει και ένας εκπρόσωπος από τη Νέα Ζηλανδία.
Η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι η φαλαινοθηρία είναι μια πολιτισμική παράδοση στη χώρα, επιχείρημα που απορρίπτεται κατηγορηματικά από τους ακτιβιστές της οργάνωσης Sea Shepherd για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι τελευταίοι προσπαθούν κάθε χρόνο να εμποδίσουν τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά και συχνά οι αντιπαραθέσεις τους καταλήγουν στα δικαστήρια, κυρίως στις ΗΠΑ και στην Ολλανδία.