Ένα σημαντικό οικολογικό πρόβλημα αντιμετωπίζει το ηφαιστειογενές νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ένα ξενικό είδος για το νησί, το φίδι brown tree snake που μεταφέρθηκε ακούσια στο νησί από αμερικανικά πολεμικά σκάφη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει εξαφανίσει πολλά σπάνια είδη πουλιών.
Οι Αρχές του Γκουάμ, το οποίο βρίσκεται υπό αμερικανική διοίκηση, θα ρίξουν από αέρος 2000 νεκρά, δηλητηριασμένα ποντίκια με στόχο όχι να εξολοθρεύσουν το φίδι, αλλά να ελέγξουν τον πληθυσμό του.
Το σχέδιο θα υλοποιηθεί τον προσεχή Μάρτιο με επίκεντρο την αμερικανική στρατιωτική βάση γύρω από την οποία συγκεντρώνονται πληθυσμοί του ερπετού.
Τα σχέδια των Αμερικανών έχουν προκαλέσει την αντίδραση της οργάνωσης για την προστασία των ζώων PETA η οποία τα χαρακτήρισε «παράλογα» και «απάνθρωπα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκφράζονται ανησυχίες στη Χαβάη για τη μεταφορά του φιδιού από το Γκουάμ με αμερικανικά αεροσκάφη που εκτελούν μεταφορές.
Το ηφαιστειογενές νησί Γκουάμ (στη γλώσσα Τσαμόρο Γκουαχάν- Guahan), είναι μη ενσωματωμένη περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με έκταση 549 km² και πληθυσμό 159.914 με βάση εκτιμήσεις για τον Ιούλιο του 2012. Κατατάσσεται 181ο στον κόσμο.
Είναι πρώην ισπανική αποικία, η οποία άλλαξε κατοχή το 1898, με τη λήξη του αμερικανο-ισπανικού πολέμου. Πρωτεύουσα είναι η Αγκάνα. To 2010 ο απερχόμενος κυβερνήτης Φελίξ Καμάτσο ζήτησε το Γκουάμ να μετονομαστεί σε Γκουαχάν, κάτι που δεν προχώρησε επίσημα.
Το Γκουάμ βρίσκεται στην Ωκεανία, στα τρία τέταρτα της απόστασης μεταξύ Χαβάης και Φιλιππίνων. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες του είναι 13 28 N, 144 47 E. Έχει έκταση 549 km² και ακτογραμμή μήκους 125.5 km. Είναι ηφαιστειογενές νησί, περικλειόμενο από κοραλλιογενείς υφάλους. Βρίσκεται κοντά στην Τάφρο των Μαριάννων, το βαθύτερο σημείο όλων των ωκεανών της Γης. Ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών Μαριάνες και είναι το μεγαλύτερο νησί της Μικρονησίας.
Οι ακτές της είναι απότομες, με στενές πεδιάδες στις βόρειες ακτές, χαμηλούς λόφους στο κέντρο και βουνά στο νότιο τμήμα του νησιού.
Ο πληθυσμός της χώρας είναι 159.914 με βάση εκτιμήσεις για τον Ιούλιο του 2012. Κατατάσσεται 187ο στον κόσμο. Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού είναι 0,24% (εκτίμηση 2012). Ρυθμός γεννήσεων 17,5 γεννήσεις/1000 άτομα πληθυσμού και θανάτων 4,9 θάνατοι/1000 άτομα πληθυσμού (εκτίμηση 2012).
Το 37,1% του πληθυσμού ανήκουν στην τοπική φυλή Τσαμόρο, το 26,3% είναι Φιλιππινέζοι, το 6,9% λευκοί και το υπόλοιπο είναι Κινέζοι, Ιάπωνες, Κορεάτες κ.ά. Το 85% είναι, ως προς το θρήσκευμα Ρωμαιοκαθολικοί.
Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατακτήθηκε από τους Ιάπωνες, οι οποίοι φέρθηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα στον πληθυσμό.
Πηγή: econews.gr