Τον τρόπο που τα φυτά συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία επιχειρούν να μιμηθούν επιστήμονες με στόχο να παράξουν ένα αποδοτικότερο ανανεώσιμο καύσιμο.
Συγκεκριμένα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου East Anglia (UEA) συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού σχεδόν ενός εκατομμυρίου Ευρώ το οποίο σκοπό έχει να αναπαράξει τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, μέσω της οποίας τα φυτά μετατρέπουν το ηλιακό φως σε σάκχαρα.
Απώτερος στόχος η παραγωγή υδρογόνου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως καύσιμο μηδενικών εκπομπών είτε να μετατραπεί σε «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια.
Η μέθοδος προβλέπει την τοποθέτηση μικροσκοπικών φωτοβολταϊκών πάνελ πάνω σε μικρόβια. Η προσπάθεια των Βρετανών επιστημόνων δεν είναι μοναδική. Υπενθυμίζεται, η τεχνολογία που αναπτύσσουν επιστήμονες της σχολής Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο που επιχειρούν να παράξουν υδρογόνο χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές νανοδομές που προσομοιάζουν εκείνων που αναπτύσσονται στα δέντρα.
Ξεχωριστή έρευνα στη Βρετανία έδειξε πως η απαλή ταλάντευση της ιτιάς στον άνεμο πυροδοτεί μια διαδικασία παραγωγής περισσότερο ζυμώσιμων σακχάρων, πολύτιμων για τη βιομηχανία βιοκαυσίμων.
Συγκεκριμένα, η ταλάντευση του δέντρου και η κίνηση του κορμού ενεργοποιεί ένα γενετικό χαρακτηριστικό που ενισχύει τα μόρια σακχάρων στον λεπτό κορμό της ιτιάς καθώς το φυτό επιχειρεί να επανέλθει σε ορθή γωνία με το έδαφος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενεργειακά ανώτερων σακχάρων τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε βιοκαύσιμα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η καλλιέργεια ιτιών σε γωνίες μπορεί να επιτείνει τη διαδικασία και να συμβάλλει στην παραγωγή ποσότητας βιοκαυσίμων πέντε φορές μεγαλύτερης από το κανονικό, καθώς τα δέντρα θα επιχειρούν να επανέλθουν σε όρθια θέση.
Τα πειράματα που διεξάχθηκαν σε ταράτσα του κτηρίου του Imperial College του Λονδίνου στο Κένσινγκτον, όπου καλλιεργήθηκαν ιτιές σε γωνία 45 μοιρών ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Η ιτιά αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη και ταχέως αναπτυσσόμενη πηγή βιοκαυσίμων στη Μεγάλη Βρετανία.
Οι ιτιές απαιτούν το ένα δέκατο του λιπάσματος που χρησιμοποιείται στις κλασσικές καλλιέργειες και αναπτύσσονται πολύ γρήγορα μετά το θερισμό. Τέλος, οι φυτείες ιτιάς προσελκύουν την άγρια ζωή και δεν βλάπτουν τη βιοποικιλότητα. Την έρευνα διενήργησαν επιστήμονες του Τμήματος Επιστημών της Ζωής του Imperial College του Λονδίνου.
Πηγή: econews.gr