Το Κυνήγι του Πύθωνα 2013 έχει ξεκινήσει στα Εβεργκλέιντς της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών από την προηγούμενη εβδομάδα με στόχο την αποκατάσταση της ισορροπίας στο ευαίσθητο οικοσύστημα.
Κι αυτό διότι η εμφάνιση του ασιατικού πύθωνα στα Εβεργκλέιντς τοποθετείται στο όχι και τόσο μακρινό 1979 -πιθανότατα μέλη του είδους εγκαταλείφθηκαν από ασυνείδητους ιδιοκτήτες που δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τα τεράστια ερπετά- έχει διαταράξει την οικολογική αλυσίδα.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν φυσικοί θηρευτές του ασιατικού πύθωνα στη Φλόριντα ο αριθμός των φιδιών στους βάλτους έξω από το Μαϊάμι υπολογίζεται σε 100.000.
Λαγοί και αλεπούδες έχουν εξαφανιστεί, ενώ ρακούν, οπόσουμ και αγριόγατες έχουν δει τους πληθυσμούς τους να συρρικνώνονται δραματικά σε ποσοστό 99% σύμφωνα με μελέτη των Virginia Tech University, Davidson College και της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές θα εξετάσουν πύθωνες που θα συλλεχθούν από το κυνήγι για να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με την επίδραση του είδους στο τοπικό οικοσύστημα.
Το μήκος του πύθωνα κυμαίνεται, ανάλογα με το είδος, από μερικά εκατοστά μέχρι και 10 μ. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν έχουν αδένες με δηλητήριο και σκοτώνουν τη λεία τους σφίγγοντάς την με τις δυνατές σπείρες τους. Από τα επτά είδη επικίνδυνο για τον άνθρωπο είναι ο «πύθων ο δικτυωτός», ο οποίος ζει στις ζούγκλες της Μαλαισίας και της Μιανμάρ. Το βάρος αυτού του πύθωνα μπορεί να φθάσει τα 120 κιλά.
Οι Αρχές συνιστούν τη θανάτωση των φιδιών με βολή στο κεφάλι ή με αποκεφαλισμό με ματσέτα.
Βραβείο 1500 δολαρίων θα απονεμηθεί σε αυτόν που θα σκοτώσει τους περισσότερους πύθωνες και 1000 δολαρίων σε εκείνον που θα πιάσει τον μακρύτερο. Μέχρι στιγμής στο Python Challenge 2013 έχουν δηλώσει συμμετοχή 800 άτομα. Σημειώνεται πως στην πολιτεία της Φλόριντα ενδημούν περίπου 1,3 εκατ. αλιγάτορες.
Πηγή: econews.gr