Έναν ασυνήθιστο εξωπλανήτη που δεν βρίσκεται σε τροχιά γύρω από κάποιο μητρικό άστρο, αλλά περιπλανιέται μόνος του στο διάστημα εντόπισαν ευρωπαίοι και καναδοί αστρονόμοι.
Ο «άστεγος» πλανήτης, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 ετών φωτός από τη Γη και εκτιμάται ότι έχει μεγάλη μάζα σχεδόν πενταπλάσια του Δία, είναι ο πρώτος του είδους του που ανακαλύπτεται.
Οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή και του Τηλεσκοπίου Καναδά-Γαλλίας-Χαβάης στη Χαβάη έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics» και τόνισαν, ότι περαιτέρω μελέτες θα επιβεβαιώσουν πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι όντως πρόκειται για πλανήτη χωρίς άστρο.
Έως τώρα, ήδη από τη δεκαετία του ’90, υπήρχαν εικασίες και αναφορές για παρόμοια ουράνια σώματα, αλλά οι αστρονόμοι δεν ήσαν σίγουροι αν όντως επρόκειτο για περιπλανώμενους πλανήτες ή για αποτυχημένα άστρα (καφέ νάνους). Αυτή τη φορά οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι πράγματι βρήκαν ένα πλανήτη χωρίς ηλιακό σύστημα, ο οποίος βρίσκεται σχετικά κοντά σε μια κινούμενη ομάδα περίπου 30 νεαρών άστρων (AB Doradus), άρα πιστεύουν, ότι πρέπει να έχει κι αυτός την ίδια ηλικία, 50 έως 120 εκατ. ετών, ενώ η θερμοκρασία του εκτιμάται στους 500 βαθμούς Κελσίου περίπου.
Τέτοιοι «ορφανοί» πλανήτες, σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, προκύπτουν συνήθως όταν «εκτροχιάζονται» εξαιτίας εξωγενών βαρυτικών επιδράσεων και εκτινάσσονται έξω από το ηλιακό τους σύστημα. Οι αστρονόμοι θεωρούν πιθανό, ότι τέτοιοι πλανήτες είναι πολύ συνηθισμένοι στο σύμπαν, απλώς δεν είναι εύκολο να παρατηρηθούν από τη Γη.