Ένα μαγευτικό μνημείο της φύσης με μοναδικά χρώματα κοσμεί εδώ και αιώνες το εσωτερικό της κοιλάδας του Μαιάνδρου.

Το Παμούκαλε, που σημαίνει «κάστρο από βαμβάκι» βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Ντενιζλί στη νοτιοδυτική Τουρκία.

Πρόκειται για γεωλογικό σχηματισμό και αποτελείται από θερμές πηγές και λευκές τραβερτίνες, αναβαθμίδες δηλαδή ανθρακικών ορυκτών, οι οποίες σχηματίζουν πισίνες από τα ανθρακικά ορυκτά που περιέχονται στο νερό.

Οι αβαθείς μικρές δεξαμενές που θυμίζουν πέταλα λουλουδιών και οι μικροί καταρράκτες, δημιουργήθηκαν μέσα από μια φυσική διαδικασία αιώνων και αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της χώρας.

Το όλο δημιούργημα από λευκούς σταλακτίτες, βάθρες και ασβεστολιθικές δεξαμενές έχει μήκος 2,7 χιλιόμετρα και υψώνεται περίπου 160 μέτρα πάνω από το έδαφος. Από το 1988 βρίσκεται στη λίστα με τη Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Δίπλα ακριβώς στις κάτασπρες αναβαθμίδες βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ιεραπόλεως, η οποία ιδρύθηκε τον 2ο π.Χ. αιώνα από το βασιλιά της Περγάμου Ευμένη Β’.

Οι λευκοί ασβεστολιθικοί σχηματισμοί, δημιουργήθηκαν, σύμφωνα με τους επιστήμονες από τα πλούσια σε όξινο ανθρακικό ασβέστιο νερά των θερμών πηγών που αναβλύζουν από το έδαφος.

Οι φυσικές πισίνες χρησιμοποιούνται για χιλιάδες χρόνια, ενώ τα ξενοδοχεία που χτίστηκαν στην περιοχή, έχουν πλέον απομακρυνθεί λόγω των καταστροφών που προκάλεσαν.