Τα δάση της ανατολικής Αφρικής συρρικνώθηκαν τα τελευταία χρόνια, ειδικά γύρω από τα πάρκα, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για την προστασία της άγριας ζωής και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με έρευνα Βρετανών, Δανών και Αμερικανών επιστημόνων, η δασική κάλυψη μειώθηκε κατά 9,3% την περίοδο 2001-2009 σε 12 χώρες της Αφρικής.
Οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες στην Ουγκάντα και τη Ρουάντα, ενώ μόνο το Νότιο Σουδάν παρουσίασε βελτίωση.
«Η μείωση της δασικής κάλυψης είναι μεγαλύτερη έξω από τις προστατευόμενες περιοχές», τόνισε σε δηλώσεις του ο Rob Marchant από το Πανεπιστήμιο του Leeds, επικεφαλής της μελέτης.
«Έξω από τα εθνικά πάρκα υπάρχουν ελάχιστοι νόμοι που να απαγορεύουν στους ανθρώπους να κόβουν δέντρα για ξύλα και κάρβουνα», επισήμανε ο ερευνητής.
Η αύξηση του πληθυσμού έξω από τα πάρκα εντείνει τις πιέσεις σε ζώα και φυτά. Η απώλεια δασικών εκτάσεων συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, καθώς τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα -κύριο αέριο του θερμοκηπίου- και το απελευθερώνουν όταν καίγονται ή σαπίζουν.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, η απώλεια δασικών εκτάσεων ήταν μεγαλύτερη σε αποστάσεις 10 χιλιομέτρων από τα πάρκα και τις προστατευόμενες περιοχές, όπου ζουν πάρα πολλοί άνθρωποι που εργάζονται στον τουριστικό τομέα και στη διαχείριση των δασών.
Οι δασικές περιοχές εντός των ορίων των εθνικών πάρκων αυξήθηκαν συνολικά κατά 3,2%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στην Τανζανία.
Στα 26 από τα 48 εθνικά πάρκα τα δάση επεκτάθηκαν ή διατήρησαν την έκτασή του.
Πηγή: econews