Το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιού στην Τουρκία θα έχει το μέγεθος δυο γηπέδων ποδοσφαίρου.
Η τελική παραγόμενη ισχύς από τους τέσσερις αντιδραστήρες του εργοστασίου υπολογίζεται στα 4.800 MW, το 1/10 δηλαδή της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της Τουρκίας.
Η ρωσική εταιρεία Rosatom, που θα αναλάβει τη διαχείρισή της μονάδας, διαβεβαιώνει ότι το εργοστάσιο δεν θα προκαλεί ηχορύπανση ούτε θα παράγει απόβλητα, ενώ οι εργάτες δεν θα χρειάζεται να φορούν ειδικό εξοπλισμό.
Η κατασκευή του εργοστασίου στις ακτές της Μεσογείου θα ξεκινήσει το 2013. Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο θα αντλεί νερό από τη θάλασσα για την ψύξη των αντιδραστήρων.
Τα μελανά σημεία
– Το εργοστάσιο θα χτιστεί σε απόσταση 16 μιλίων από ενεργό ρήγμα
– Το εργοστάσιο υποτίθεται έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ, ωστόσο ο συγκεκριμένος τύπος πυρηνικής μονάδας «VVER 1200» είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζεται, οπότε πρακτικά δεν έχει δοκιμαστεί.
– Λόγω της εγγύτητας της μονάδας στη Μεσόγειο Θάλασσα, δεν θα κατασκευαστούν πύργοι ψύξης. Βάσει του σχεδίου για τις ανάγκες ψύξης θα χρησιμοποιείται το νερό της θάλασσας, ωστόσο η Μεσόγειος μπορεί να πιάσει το καλοκαίρι θερμοκρασίες που φτάνουν τους 36 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που σημαίνει ότι το νερό είναι πολύ ζεστό για να ψύξει τους αντιδραστήρες.
– Το νερό θα επιστρέφει στη θάλασσα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για τη θαλάσσια ζωή.
– Δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα σχέδιο για την επεξεργασία των πυρηνικών αποβλήτων. Δεδομένου ότι «δεν θα απελευθερώνονται έξω από τα όρια του εργοστασίου ραδιενεργά απόβλητα», η μόνη εξήγηση είναι ότι τα απόβλητα θα απορρίπτονται στη θάλασσα.
– Η Τουρκία προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ενέργειας, ωστόσο το γεγονός ότι το εργοστάσιο θα ανήκει στη ρωσική εταιρεία Rosatom δεν εξασφαλίζει ακριβώς την ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας.
Ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας παρά τη Φουκουσίμα
Περαιτέρω ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας, παρά το τραγικό ατύχημα της Φουκουσίμα, βλέπει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (OECD), καθώς τα κράτη προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση που έδωσαν στη δημοσιότητα ο OECD και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η πυρηνική ισχύς αναμένεται να αυξηθεί κατά 44 με 99% μέχρι το 2035.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι πριν δυο χρόνια προβλεπόταν αύξηση της πυρηνικής ισχύος κατά 37 με 110% μέχρι το 2035, ελάχιστα δείχνουν να αλλάζουν μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα πέρυσι.
Πηγή: econews.gr