Η χειρότερη χώρα σε ό,τι αφορά την προστασία της άγριας ζωής είναι το Βιετνάμ, σύμφωνα με έκθεση της WWF όπου αξιολογούνται 23 ασιατικές και αφρικανικές χώρες.
Στη μελέτη της η WWF αναφέρει ότι τα πάρκα τίγρεων και η αδηφάγος όρεξη των ανθρώπων για κέρατο ρινόκερου, που υποτίθεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες, έφεραν το Βιετνάμ στην πρώτη θέση.
Η γειτονική Κίνα, που θεωρείται η μεγαλύτερη αγορά παράνομων προϊόντων άγριας ζωής, τερμάτισε δεύτερη, ενώ τρίτο ήρθε το Λάος.
Η έρευνα της WWF επικεντρώθηκε σε χώρες όπου απειλούμενα ζώα ζουν στην άγρια φύση, πωλούνται ή σκοτώνονται για το κρέας τους.
Η ζήτηση για παράνομα προϊόντα άγριας ζωής είναι μεγαλύτερη στην Ασία, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θεωρεί ότι τα προϊόντα αυτά έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, κάτι που ποτέ δεν αποδείχθηκε επιστημονικά.
Μόνο στη Νοτιοανατολική Ασία, το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων εκτιμάται ότι αποφέρει στο οργανωμένο έγκλημα κέρδη της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Στην έκθεση της η WWF επισημαίνει ότι το Βιετνάμ είναι ο κύριος προορισμός για κέρατα ρινόκερου από τη Νότιο Αφρική, όπου πέρυσι σφαγιάστηκαν 448 ζώα από τους λαθροθήρες.
Εκτός αυτού, το 2007 το Βιετνάμ αποφάσισε να νομιμοποιήσει σε πιλοτική βάση τα πάρκα τίγρεων, υπονομεύοντας τις προσπάθειες που είχαν συντελεστεί μέχρι τότε για την προστασία τους.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, τον Μάιο το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Βιετνάμ πρότεινε την παρασκευή φαρμάκων από μέρη τίγρεων που πεθαίνουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας.
Η πρόταση κατακρίθηκε έντονα από περιβαλλοντικές οργανώσεις σε κάθε γωνιά της Γης, που κατηγόρησαν το Βιετνάμ ότι προσπαθεί εμμέσως να νομιμοποιήσει το εμπόριο προϊόντων από τίγρεις.
Πηγή: econews.gr