Πριν δυο χρόνια ο δρ. Maurizio Porfiri, αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης ανέπτυξε ένα ρομποτικό ψάρι, ικανό να απομακρύνει κοπάδια ψαριών μακριά από τον κίνδυνο, όπως είναι οι πετρελαιοκηλίδες και οι γεννήτριες ηλεκτροπαραγωγής.
Η έρευνα δεν σταμάτησε εκεί και μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίσω από το ρομποτικό ψάρι – ζέβρα συνέχισαν το έργο τους προσπαθώντας να φτιάξουν τον απόλυτο ήρωα του βυθού.
Μάλιστα όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου: «Με τη χρήση ρομποτικών ψαριών έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη μεθόδων για την απομάκρυνση ζωντανών ψαριών μακριά από πετρελαιοκηλίδες και άλλους κινδύνους στο νερό».
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες έβαψαν το ρομπότ που ανέπτυξαν με τα χρώματα του ψαριού – ζέβρα (Danio rerio).
Στόχος τους ήταν να μελετήσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες τα ψάρια – ζέβρες ήταν διατεθειμένα να ακολουθήσουν το ρομποτικό «αρχηγό» τους.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα ψάρια-ζέβρες σε γενικές γραμμές προτιμούν τους αληθινούς φίλους τους σε σχέση με ένα ρομπότ, ωστόσο το ακολουθούν αρκεί να μην κάνει υπερβολικό θόρυβο.
Ως εκ τούτου οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια «ήσυχη» εκδοχή του ρομποτικού ψαριού μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια ένα κοπάδι ψαριών μακριά από τον κίνδυνο.
Επιπλέον, οι επιστήμονες θέλουν να προχωρήσουν την έρευνά τους ένα βήμα ακόμα πιο πέρα ενσωματώνοντας στο ρομποτικό ψάρι – ζέβρα κάμερες και αισθητήρες έτσι ώστε να μεταβάλλει τη συμπεριφορά του ανάλογα με τις αντιδράσεις των ψαριών τριγύρω του.
Σημειώνεται ωστόσο ότι οι επιστήμονες δεν ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα απομακρύνουν τα αληθινά ψάρια μακριά από τον κίνδυνο αλλά θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ρομποτικό ψάρι και στη βιοϊατρική.
Η βιοϊατρική ήδη χρησιμοποιεί ψάρια – ζέβρες αντί για ποντίκια ως πειραματόζωα για τη δοκιμή νέων φαρμάκων. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι το ρομποτικό ψάρι – ζέβρα θα μπορούσε στην ουσία να αποτελέσει ένα σημαντικό ερέθισμα στο πλαίσιο της μελέτης των επιπτώσεων ενός φαρμάκου στην κοινωνική συμπεριφορά.
Εκτός από το ρομποτικό ψάρι – ζέβρα, έχουν αναπτυχθεί και ρομποτικά ψάρια κατά της θαλάσσιας ρύπανσης.
Πηγή: econews.gr