Με τα δάση και τα ιχθυοαποθέματα συνεχώς να μειώνονται, τη ζήτηση για νερό συνεχώς να αυξάνεται και την έλλειψη δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής να συνεχίζεται, το μέλλον της ανθρωπότητας διαγράφεται μάλλον δυσοίωνο, προειδοποιεί το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) στην τελευταία του έκθεση για την κατάσταση της φύσης.
Για τη συγγραφή της μελέτης τους οι ερευνητές του UNEP αξιολόγησαν την πρόοδο που σημειώθηκε σε 90 περιβαλλοντικούς τομείς ουσιαστικής σημασίας.
Όπως διαπίστωσαν, ουσιαστική πρόοδος σημειώθηκε μόνο σε τέσσερις τομείς: την προώθηση της βενζίνης χωρίς μόλυβδο, την αποφυγή πρόσθετης καταστροφής της στιβάδας του όζοντος, την αύξηση της πρόσβασης σε πόσιμο νερό και την προώθηση της έρευνας για τη θαλάσσια ρύπανση.
Μερική πρόοδος σημειώθηκε σε ό,τι αφορά άλλα 40 περιβαλλοντικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη προστατευόμενων περιοχών για φυτά και ζώα και η επιβράδυνση του αριθμού αποψίλωσης.
Ελάχιστη ή καθόλου πρόοδος σημειώθηκε σε 24 περιβαλλοντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, ενώ οχτώ τομείς, όπως για παράδειγμα η κατάσταση των κοραλλιογενών υφάλων, παρουσίασαν επιδείνωση.
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους τομείς, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επαρκούσαν για την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης τα κυριότερα προβλήματα είναι τα εξής:
-Η ρύπανση του αέρα προκαλεί πάνω από έξι εκατομμύρια πρώιμους θανάτους ετησίως.
-Τα αέρια του θερμοκηπίου θα αυξήσουν την παγκόσμια θερμοκρασία κατά 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100.
-Οι περισσότερες λεκάνες απορροής έχουν σημεία όπου το νερό δεν πληροί τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
-Μόνο το 1,6 % των ωκεανών προστατεύεται.
Στο μεταξύ, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του UNEP το περιοδικό Nature δημοσίευσε επιστημονική μελέτη που υποστηρίζει ότι η βιόσφαιρά, το τμήμα του πλανήτη που στηρίζει τη ζωή- οδεύει προς την καταστροφή.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Anthony Barnofsky από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μελέτησαν στοιχεία σχετικά με μεγάλες αλλαγές που έζησε η Γη στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα μαζικές εξαφανίσεις, νεότερα επιστημονικά στοιχεία, ενώ χρησιμοποίησαν και υπολογιστικά μοντέλα.
Πάνω από το 40% της γης χρησιμοποιείται για την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών (αστική ανάπτυξη και γεωργία). Δεδομένου ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά δυο εκατομμύρια μέχρι το 2050, το ποσοστό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει το 50%.
«Η αυξανόμενη ζήτηση για τροφή σημαίνει ότι η βιόσφαιρα θα μπορούσε να καταρρεύσει μέχρι το 2025», τόνισε ο Δρ. Barnofsky.
«Σε αυτό το σημείο θα έχουμε στην πραγματικότητα ένα νέο κόσμο, από βιολογικής άποψης», προσέθεσε.
Πηγή: econews.gr