Αυξημένες τιμές όζοντος στη Θεσσαλονίκη καταγράφουν τα τελευταία 24ωρα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω μεγάλης ηλιοφάνειας και υψηλών θερμοκρασιών.
Με αφορμή δε την υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης του κοινού, που είναι τα 180 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας συνιστά να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού και συγκεκριμένα των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και των μικρών παιδιών.
Σε περίπτωση δε που οι τιμές του όζοντος ξεπεράσουν το όριο συναγερμού, που είναι τα 240 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως η ρύθμιση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και η μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το όζον δεν είναι πρωτογενής ρύπος αλλά δημιουργείται από άλλους ρύπους, παρουσία φωτός και υψηλών θερμοκρασιών ενώ δεν πρέπει να συγχέεται με το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στα όρια της τροπόσφαιρας και φιλτράρει τις υπεριώδεις ακτινοβολίες με ιδιαίτερα θετικές επιδράσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τιμές που δημοσιοποίησε η Περιφέρεια, μέχρι χθες οι υψηλότερες τιμές του όζοντος ήταν 194 μικρογραμμάρια στο σταθμό μέτρησης του Ελευθερίου – Κορδελιού και 203 στον σταθμό μέτρησης της Αγίας Σοφίας.
Παρ όλα αυτά, διαφορετικά επίπεδα όζοντος κατέγραψαν οι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του δήμου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την αντιδημαρχία περιβάλλοντος του δήμου, ο σταθμός της Εγνατίας, που βρίσκεται στο ύψος της οδού Βενιζέλου, όχι πολύ μακριά από την πλατεία Αγίας Σοφίας, κατέγραψε χθες μόλις 50 μικρογραμμάρια όζοντος ανά κυβικό μέτρο και ο σταθμός του Επταπυργίου περίπου 70.