Το καθεστώς θεσμικής προστασίας της λίμνης Κουμουνδούρου και η στρατηγική της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να κατοχυρωθεί ως υγρότοπος Α’ προτεραιότητας για θεσμική οριοθέτηση, αναπτύχθηκε στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής.
Επισημαίνεται ότι το 1999, ολόκληρη η λίμνη και 50 μέτρα περιφερειακά αυτής χαρακτηρίστηκε ως «Ζώνη Περιαστικού Πάρκου», ενώ το 1974 κηρύχθηκε ως αρχαιολογικός χώρος με τμήμα της να εμπίπτει σε καταφύγιο άγριας ζωής.
Όπως τόνισαν κατά την έναρξη των εργασιών ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος, Νάσος Αναγνωστόπουλος, «πρόκειται για έναν από τους εναπομείναντες συνεκτικούς κρίκους μεταξύ των φυσικών και ημιφυσικών οικοσυστημάτων της Αττικής, έναν σημαντικό βιότοπο, η αξία του οποίου πολλαπλασιάζεται λόγω της θέσης του εντός μίας έντονα βιομηχανοποιημένης περιοχής, στον δήμο Ασπροπύργου».
Στις διαδικασίες συμμετείχαν άτομα από υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, δήμους της ευρύτερης περιοχής, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικούς φορείς, στελέχη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, εκλεγμένοι εκπρόσωποι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, ιδιώτες, καθώς και επιχειρήσεις και εκπρόσωποι βιομηχανιών. Στο πλαίσιο της Ημερίδας, πραγματοποιήθηκε συνοπτική αναφορά στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (EEA GRANTS) και στα ειδικότερα θέματα σχετικά με την ορνιθοπανίδα και την ποιότητα νερού της λίμνης Κουμουνδούρου. Ακολούθησε δίωρη Συμμετοχική Εργασία μεταξύ των φορέων που μετείχαν, τα αποτελέσματα της οποίας θα περιληφθούν στη μελέτη για τη λίμνη Κουμουνδούρου.