Μέχρι και 26 τόνοι ψαριών είναι η ετήσια «συγκομιδή» της λαθραλιείας παγκοσμίως, με ολέθριες συνέπειες για την επιβίωση πολλών ειδών και φυσικά οικονομικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις του κλάδου, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε στην επιτροπή Αλιείας του ΕΚ η Σουηδέζα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Isabella Lövin.
Η επιτροπή ζητά από την Ε.Ε. την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο, με περισσότερους ελέγχους και πραγματικό κλείσιμο των αγορών στους πειρατές.
Όπως σημειώνει στη μη νομοθετικού χαρακτήρα έκθεσή της η Lövin, η διεθνής συνεργασία είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς τόσο τα ψάρια όσο και οι ψαράδες δεν μένουν για πολύ στο ίδιο μέρος, ενώ τα δύο τρίτα των ωκεανών της Γης είναι εκτός χωρικών υδάτων.
Επιπλέον, η Ε.Ε. είναι μια από τις «μεγάλες δυνάμεις» της παγκόσμιας αλιείας και η μεγαλύτερη εισαγωγέας αλιευμάτων στην υφήλιο με αντιστοίχως μεγάλα συμφέροντα και σημαντικές υποχρεώσεις έναντι του ενάλιου πλούτου…
«Η ΕΕ οφείλει να προωθήσει εντατικότερα τη διεθνή συνεργασία, να διασφαλίσει ότι οι πειρατές της αλιείας δεν θα αλλάζουν απλώς σημαία στα σκάφη τους για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους», σημείωσε η ευρωβουλευτής, τονίζοντας ότι με τα αποθέματα να μειώνονται παγκοσμίως η λαθραλιεία απειλεί να καταφέρει το τελικό πλήγμα σε πολλά είδη.
Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι η τεχνολογία για την επιτήρηση των ωκεανών και την αποτροπή της λαθραλιείας υπάρχει αλλά εκείνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση για την αξιοποίησή της. Προτείνουν έτσι σειρά λύσεων όπως:
• Η δημιουργία και διαρκής ανανέωση καταλόγου σκαφών που εμπλέκονται στη λαθραλιεία
• Η υποχρεωτική ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των σκαφών
• Η πραγματοποίηση επιθεωρήσεων στη θάλασσα
• Η ανάπτυξη συστημάτων αρχειοθέτησης των αλιευμάτων
• Η ενίσχυση του ρόλου της περιφερειακής διαχείρισης των αλιευτικών αποθεμάτων
• Η απαγόρευση της πώλησης αλιευτικών σκαφών σε εταιρίες των οποίων δεν μπορούν να εντοπισθούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες
• Η επιβολή κυρώσεων σε όσα κράτη μέλη δεν εφαρμόζουν τους κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ε.Ε.
• Η εξάρτηση της βοήθειας σε τρίτες χώρες από το κατά πόσον εφαρμόζουν τους διεθνείς κανόνες
Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν επίσης ότι για να έχουν αποτέλεσμα τα όποια μέτρα πρέπει να εφαρμοσθούν από όλες τις μεγάλες αγορές αλιευτικών προϊόντων και ως εκ τούτου ζητούν να αρχίσει η ΕΕ, ενδεχομένως στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα για την ανάπτυξη διεθνούς νομικού πλαισίου.
Η επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα την έκθεση της Isabella Lövin η οποία κατατίθεται τώρα προς ψήφιση από την ολομέλεια στη συνεδρίασή της του Νοεμβρίου στο Στρασβούργο.
Πηγή: econews