Επιχείρηση απομάκρυνσης του παράνομου κυματοθραύστη που είχε κατασκευαστεί στο Μαραθονήσι διοργανώθηκε πριν από λίγες μέρες με τη συμμετοχή της Κτηματικής Υπηρεσίας, του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, του διευθυντή της Medasset, ντόπιων και 14 εθελοντών και προσωπικού του «Αρχέλων» από τον ερευνητικό σταθμό της Ζακύνθου.
Επρόκειτο για μια υποθαλάσσια κατασκευή από πέτρες, βέργες και μεταλλικό πλέγμα μήκους 31.5 μέτρα, πλάτους 81 εκ. και ύψους 75 εκ. που τοποθετήθηκε χωρίς άδεια, άρα χωρίς την προβλεπόμενη ωκεανογραφική μελέτη (ρεύματα, κλπ.) και την οποία αντιλήφθηκε η ερευνητική ομάδα του «Αρχέλων» μαζί με το φύλακα του ΕΘΠΖ κατά την πρώτη πρωινή περιπολία στην παραλία ωοτοκίας στις 19/6/2011.
Η παραλία του Μαραθονησίου παράγει κατ’ εξοχήν αρσενικούς νεοσσούς. Έτσι ενώ η παραλία Μαραθονήσι συγκεντρώνει μόνο το 9% της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, το γεγονός ότι εκεί παράγονται αποκλειστικά αρσενικά άτομα, την αναγορεύει σε σημαντικότατο βιότοπο απολύτως απαραίτητο για τη διαιώνιση της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα στη Μεσόγειο. Εν όψει μάλιστα της κλιματικής αλλαγής, η παραλία αυτή καθίσταται εξαιρετικής σημασίας για την επιβίωση του είδους.
Η παρουσία της εν λόγω παράνομης κατασκευής στο σημείο αποτελούσε κίνδυνο για το προφίλ της παραλίας ωοτοκίας. Ήδη κατά την περίοδο ωοτοκίας 2011 στην παραλία εμφανίστηκε αισθητά μειωμένη απόθεση άμμου συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Η παράνομη υποθαλάσσια κατασκευή διέκοπτε τη φυσική ροή των αποθέσεων προς την κυρίως παραλία και σε λίγο χρόνο θα την διέβρωνε, πράγμα που καθιστούσε επείγουσα την άμεση απομάκρυνσή της.
Μετά από επίμονες εκκλήσεις του Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ, του «Αρχέλων», των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΜΟμ, Μedasset και WWF-Eλλάς , πολιτιστικών συλλόγων, τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων και της ενορίας της περιοχής, αλλά και με τη συμπαράσταση του Λιμεναρχείου Ζακύνθου και της Κτηματικής Υπηρεσίας δόθηκε άδεια για την άμεση απομάκρυνσή της παράνομης κατασκευής.
«Η συλλογική αυτή προσπάθεια αποτελεί ενθαρρυντικό μήνυμα για το μέλλον. Η αντίδραση των ελεγκτικών μηχανισμών του δημοσίου υπήρξε άμεση και ο κάθε φορέας από τη μεριά του έπραξε τα μέγιστα για την γρηγορότερη αποκατάσταση και την προστασία του σημαντικότατου αυτού βιότοπου», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος «Αρχέλων».