Η πρώτη εντοπίστηκε στη παραλία του Μώλου στις 3/10 και η δεύτερη στον Καραβόμυλο στις 4/10. Ο κ.Τσάμης Ευάγγελος, όπως δήλωσε στο lamiareport.gr ( Ιχθυολόγος Mcs), από την Δ/νση Αλιείας Φθιώτιδας, που διενήργησε την αυτοψία, ο θάνατος και των δύο οφείλεται σε πνιγμό από εμπλοκή τους σε δίχτυα.
Τα τραύματα που υπήρχαν στο καβούκι της χελώνας που βρέθηκε στον Καραβόμυλο ήταν πολύ προγενέστερα και δεν αποτέλεσαν την αιτία θανάτου της, όπως μας διευκρίνισε ο κ. Τσάμης, ενώ λίγες ημέρες πριν εντοπίστηκε νεκρό στα Λιχαδονήσια και ένα δελφίνι.
Οι Ελληνικές θάλασσες είναι γεμάτες παγίδες για τις θαλάσσιες χελώνες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης της οργάνωσης «Αρχέλων», το πρώτους 8 μήνες του 2011(Ιανουάριος – Αύγουστος) έχουν καταγραφεί 307 θάνατοι, κυρίως Caretta caretta και πράσινων χελωνών.
Οι θάνατοι ή τραυματισμοί, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Κέντρου Διάσωσης Χελωνών κ. Παύλο Τσάρο, οφείλονται σε εμπλοκή του ζώου σε αλιευτικά εργαλεία, σε πρόσκρουση με ταχύπλοα και στην κατάποση πλαστικών υλικών τα οποία οι χελώνες συγχέουν με τροφή.