Στο διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά από 31 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου θα παρουσιαστούν τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας και τεχνολογίας σε γενετικό υλικό, καλλιεργητικές τεχνικές και βιοτεχνολογία της ελιάς, καθώς και σε θέματα βιολογικής και θρεπτικής αξίας και εμπορίας της βρώσιμης ελιάς και του ελαιόλαδου.
Στόχος του συνεδρίου είναι να προωθήσει τη ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ επιστημόνων, τεχνικών και φοιτητών αλλά και επαγγελματιών, εξαγωγέων και παραγόντων διαμόρφωσης πολιτικής στα θέματα ελαιοκομίας, ποιότητας και προώθησης του ελαιολάδου για ένα ανανεωμένο, αειφόρο και οικονομικά βιώσιμο ελαιοκομικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, «διεξαγωγή του 4ου διεθνούς συνεδρίου στην Ελλάδα, αποτελεί κορυφαίο γεγονός για τον τομέα της ελαιοκομίας και δίνει τη δυνατότητα πολύπλευρης ενημέρωσης των επιστημόνων (γεωπόνους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και άλλων υπηρεσιών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα) και επαγγελματιών του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σημασία του ελαιοκομικού τομέα για την εθνική οικονομία είναι γνωστή σε όλους».
Το 4ο διεθνές συνέδριο οργανώνεται από το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. – Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) και άλλων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου οργανώνονται καταστήματα πώλησης για το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά και την διαχείριση αποβλήτων ελαιουργείων.
Στο συνέδριο θα συμμετέχουν πάνω από 250 επιστήμονες από 30 ελαιοπαραγωγικές χώρες.