Είναι γνωστό σε πολλούς ότι όταν ένας χιμπατζής χασμουριέται, ένας ακόμη τον ακολουθεί στο χασμουρητό αντιγράφοντάς τον. Μια νέα μελέτη έρχεται τώρα να δείξει ότι υπάρχει και μια παρόμοια… «μεταδοτική ούρηση». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν ένας χιμπατζής αποφασίζει να κάνει την ανάγκη του, τότε είναι πιο πιθανό να το κάνουν και οι άλλοι. Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Κιότο παρατήρησε τη συμπεριφορά 20 χιμπατζήδων στο καταφύγιο Κουμαμότο στην Ιαπωνία.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες. Εντοπίσαμε ότι οι χιμπατζήδες, οι πιο στενοί στο ανθρώπινο είδος «συγγενείς» τείνουν να ουρούν ως κάποιου είδους απάντηση στην ούρηση κοντινών ατόμων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Ena Onishi, μία από τις συγγραφείς της μελέτης.
Η μελέτη κατέγραψε 1.328 συμβάντα μεταξύ των χιμπατζήδων στο Κουμαμότο κατά τη διάρκεια 600 ωρών παρατήρησής τους. Με αυτή τη διαδικασία φάνηκε να ενδυναμώνονται και οι σχέσεις τους.
Επιπλέον, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα παρατήρησής τους για να προσδιορίσουν εάν τα μοτίβα ούρησης των χιμπατζήδων παρουσίαζαν συγχρονισμό και εάν τα μοτίβα επηρεάζονταν από κοινωνικούς παράγοντες μέσα στην ομάδα.
Κοινωνική ιεραρχία
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι χιμπατζήδες χαμηλότερης τάξης στην εσωτερική ιεραρχία τους ήταν πιο πιθανό να ακολουθήσουν την ούρηση ατόμων υψηλότερης τάξης. Αυτό υποδηλώνει ότι η κοινωνική ιεραρχία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή.
«Με έκπληξη ανακαλύψαμε ότι το μοτίβο μετάδοσης επηρεαζόταν από την κοινωνική τάξη», δήλωσε η Onishi και πρόσθεσε ότι δεν έχει γίνει καμία παρόμοια μελέτη εκτός από την αντίστοιχη για το χασμουρητό.
Η κατανόηση της μεταδοτικής ούρησης στους χιμπατζήδες μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για την ισχύ της ομάδας, τον συντονισμό και την εξέλιξη της κοινωνικής συμπεριφοράς στα πρωτεύοντα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η έρευνα, επίσης, ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω εξερεύνηση αυτού του ενδιαφέροντος φαινομένου και σε άλλα είδη, αποκαλύπτοντας τις περίπλοκες σχέσεις που αναπτύσσονται στις κοινωνίες των ζώων και οι οποίες φαινομενικά είναι αόρατες.