Επιβεβαιώνεται η λαϊκή σοφία ότι οι γέννες είναι περισσότερες όποτε έχει πανσέληνο, τουλάχιστον όσον αφορά τις αγελάδες. Μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε αυξημένες γεννήσεις μοσχαριών από τις αγελάδες τη μέρα της πανσελήνου, καθώς επίσης λίγο πριν και λίγο μετά.
Προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα σχετικά με το κατά πόσο ο σεληνιακός κύκλος επηρεάζει τον τοκετό των ανθρώπων. Πολλοί επιστήμονες δεν έχουν πεισθεί ότι όντως το φεγγάρι επηρεάζει τον χρονισμό των γεννήσεων. Η νέα έρευνα πάντως παρέχει πειστικά στοιχεία ότι τουλάχιστον για τις αγελάδες το φαινόμενο ισχύει πράγματι.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τομοχίρο Γιονεζάβα της Σχολής Γεωπονικών και Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τόκιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», μελέτησαν 314 γενετικά παρόμοιες αγελάδες ράτσας Χολστάιν, που είχαν εκτραφεί σε ίδιες συνθήκες σε μια κτηνοτροφική φάρμα στη βόρεια Ιαπωνία.
Σε διάστημα μιας τριετίας, οι αγελάδες αυτές γέννησαν 428 φορές. Η στατιστική ανάλυση έδειξε αδιαμφισβήτητα ότι κατά την πανσέληνο και γύρω από αυτήν οι γέννες ήταν περισσότερες. Ο αριθμός των τοκετών της πανσελήνου ήταν ακόμη μεγαλύτερος για όσα ζώα είχαν ήδη γεννήσει πριν.
Ο Γιονεζάβα έσπευσε να διευκρινίσει πως «δεν γνωρίζουμε κατά πόσο τα ευρήματά μας ισχύουν και για τους ανθρώπινους τοκετούς, ούτε ξέρουμε ακόμη γιατί αυξάνει ο αριθμός των μοσχαριών που γεννιούνται γύρω από την πανσέληνο». Το θέμα θα διερευνηθεί περαιτέρω.