Νέες ζώνες παραγωγικών δραστηριοτήτων, εκτάσεως 200.000 στρεμμάτων, για τη μετεγκατάσταση βιομηχανιών που βρίσκονται στον Κηφισό, προβλέπει η πρόταση του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας.

Σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οι δράσεις υποστήριξης του Φορέα Διαχείρισης και Ανάπλασης του Κηφισού θα χρηματοδοτηθούν για έργα ανάπλασης και απορρύπανσης τμημάτων του Κηφισού, καθώς και προγραμμάτων μέτρησης της ρύπανσης του.

Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, έχει κάνει 70 επιθεωρήσεις στην ευρύτερη περιοχή και έχει διαπιστώσει παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε 51 περιπτώσεις.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και οι βουλευτές Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός, έχουν χαρακτηρίσει ανησυχητική τη σημερινή εικόνα του Κηφισού με τις διαρκείς καταπατήσεις και τις αυθαιρεσίες και έχουν επισημάνει ότι οι ρυπογόνες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες που έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί από τις όχθες του Κηφισού εδώ και χρόνια, ότι μόνο παραμένουν αλλά χρησιμοποιούν το ποτάμι ως «χωματερή».