Το δικό τους νηπιαγωγείο, αλλά κι ένα γηροκομείο απέκτησαν οι αρκούδες της Ρουμανίας. Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Ρομάνια Λίμπερα, περίπου 15 μικρά αρκουδάκια μένουν ορφανά κάθε χρόνο, κυρίως λόγω της αλόγιστης θήρας και της άναρχης αποψίλωσης των δασών.
Τώρα πια όμως θα μεγαλώνουν στο δικό τους «νηπιαγωγείο», έναν οικισμό-καταφύγιο, που έχει δημιουργήσει και λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια, μέσα στο δάσος, στην πόλη Μπάλαν της επαρχίας Χαργκίτα, ο Λεονάρντο Μπερέτζκι.
Η περιοχή είναι προστατευμένη και δεν επιτρέπεται η είσοδος τουριστών.
«Μόλις μετά εννιά μήνες ζωής, μια αρκούδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να αναζητήσει τροφή και καταφύγιο», εξηγεί ο κ. Μπερέτζκι.
Κάθε χρόνο, ορισμένα από τα περίπου 15 αρκουδάκια που μένουν ορφανά στέκονται αρκετά τυχερά, αφού τα εντοπίζουν ζωόφιλοι και τα μεταφέρουν στο ιδιότυπο αυτό «νηπιαγωγείο», το επίσημο όνομα του οποίου είναι Κέντρο Αποκατάστασης Ορφανών Αρκούδων.
Διαχειριστής του «νηπιαγωγείου» αυτού είναι η Ένωση Διατήρησης των Αξιών της Φύσης, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
Μέχρι στιγμής, ο κ. Μπερέτζκι και τέσσερις ακόμη ειδικοί έχουν καταφέρει να μεγαλώσουν 50 μικρές αρκούδες.
Τα ορφανά αρκουδάκια μένουν στο κέντρο μέχρι να γίνουν δύο χρονών και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθερα.
Η παρουσία των ανθρώπων που τα φροντίζουν είναι διακριτική, προκειμένου να μην τα ενοχλούν. Τους αφήνουν φαγητό στα δέντρα, προκειμένου να μπουν στη διαδικασία της αναζήτησης τροφής για να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες, μετά την αποχώρησή τους από το κέντρο.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπερέτζκι και οι συνεργάτες του εξακολουθούν να νοιάζονται για τα αρκουδάκια, ακόμη και μετά την αποχώρησή τους από το κέντρο, αφού τους περνούν ένα ειδικό κολάρο GPS, με το οποίο παρακολουθούν την πορεία τους.
Εκτός των μικρών αρκούδων, το δικό τους «σύμμαχο» έχουν βρει και οι γηραιές αρκούδες στη Ρουμανία. Σ’ έναν οικισμό στο Ζάρνεστι, βόρεια του Βουκουρεστίου, η Χριστίνα Λάπις από το Μπρασόφ φιλοξενεί 57 αρκούδες σε ηλικία… συνταξιοδότησης, οι περισσότερες με προβλήματα υγείας.
Έπειτα από μια σκληρή ζωή σε κλουβιά, σε κάποιο τσίρκο ή στους δρόμους ως χορεύτριες, οι 57 αρκούδες έχουν βρει μια ήρεμη ζωή στο καταφύγιο της κ. Λάπις, που τις έσωσε από την αιχμαλωσία.