Παρά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη που σημειώθηκε το 2015, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του βασικού «αερίου του θερμοκηπίου», προβλέπεται ότι θα εμφανίσουν έστω μια μικρή μείωση κατά 0,6% φέτος σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Προγράμματος ‘Ανθρακα (Global Carbon Project-GCP), αντιστρέφοντας έτσι για πρώτη φορά την ανοδική τάση των εκπομπών κατά τα τελευταία χρόνια (μέση ετήσια αύξηση 2,4%).
Το 2004 είχε ήδη γίνει ορατή η πτωτική τάση, καθώς οι εκπομπές διοξειδίου είχαν αυξηθεί μόνο κατά 0,6%. Φέτος θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει μείωση εκπομπών, χωρίς να υπάρχει ύφεση στη διεθνή οικονομία (το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,1% το 2015). Οι εκπομπές διοξειδίου το 2015 εκτιμώνται σε 35,7 γιγατόνους, έναντι 35,9 γιγατόνων το 2014.
Η βασική αιτία για την αναμενόμενη πτώση είναι η μειωμένη φέτος κατά περίπου 4% κατανάλωση άνθρακα στην Κίνα, η οποία εμφανίζει οικονομική επιβράδυνση και ταυτόχρονα λαμβάνει μέτρα περιορισμού της μεγάλης ρύπανσής της. Πάντως παρέμεινε και φέτος η χώρα με τις περισσότερες εκπομπές διοξειδίου (9,7 δισεκατομμύρια τόνοι ή 27% του συνόλου) ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (5,6 δισ. ή 15%), την ΕΕ (3,4 δισ. ή 10%) και την Ινδία (2,6 δισ. ή 7%).
Η μεγαλύτερη μείωση εκπομπών διαχρονικά σημειώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μέση ετήσια μείωση 2,4% κατά την τελευταία δεκαετία), σύμφωνα με την έκθεση του GCP, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κορίν Λε Γκερ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και τον καθηγητή Ρομπ Τζάκσον του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, που έκαναν και τις σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις στα περιοδικά “Earth System Science Data” και “Nature Climate Change”.
Τα νέα στοιχεία ενισχύουν την αισιοδοξία ορισμένων ότι επιτέλους η διεθνής οικονομία γίνεται πιο «πράσινη» και ότι οι εκπομπές διοξειδίου από την καύση ορυκτών καυσίμων έχουν φθάσει στο αποκορύφωμά τους και πλέον θα μειώνονται σταδιακά. Όμως το πιθανότερο, κατά τους πιο ρεαλιστές, είναι ότι η πτώση των εκπομπών θα αποδειχθεί παροδική και αυτές σύντομα θα εμφανίσουν ξανά αύξηση.
Πάνω από 185 χώρες έχουν υποβάλει σχέδια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου στο πλαίσιο της συνόδου του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, όπου ελπίζεται να υπάρξει μια διεθνής συμφωνία έως την Παρασκευή.