Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι γνωστοί για τη σημαντική θαλάσσια βιοποικιλότητα τους, καθώς γύρω από αυτούς εμφανίζονται περισσότερα είδη, σε σχέση με τα υπόλοιπα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Προκειμένου να τα προστατέψει η Μαλαισία αποφάσισε να κλείσει 12 καταδυτικά κέντρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph. Δώδεκα περιοχές καταδύσεων που προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, θα κλείσουν μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, για την προστασία των κοραλλιών.
Ο γενικός διευθυντής του Τμήματος Θαλάσσιων Πάρκων της Μαλαισίας, Abdul Jamal Mydin, δήλωσε ότι η θερμοκρασία της θάλασσας έχει σημειώσει άνοδο του τελευταίους μήνες φτάνοντας τους 31 βαθμούς Κελσίου.
«Περίπου το 90% των κοραλλιών έχουν αρχίσει να ασπρίζουν και αυτό σημαίνει ότι πεθαίνουν. Με την εν λόγω απόφαση πιστεύουμε πως θα ανακάμψει ο πληθυσμός των κοραλλιών».
Η κλιματική αλλαγή είναι απειλή για τους κοραλλιογενείς υφάλους και τα μικροσκοπικά φυτά που ζουν στους ιστούς των κοραλλιών. Η λεύκανση των κοραλλιών που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, έχει πλήξει πολλούς υφάλους.
Η Μαλαισία είναι μια χώρα με σπάνια χλωρίδα και πανίδα και αν καταστραφούν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι τότε είναι πολύ πιθανό να χαθεί η ευκαιρία να δημιουργηθούν νέα είδη.
Εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων της Μαλαισίας χαιρέτησαν το εν λόγω μέτρο, αλλά τόνισαν ότι η κλιματική αλλαγή και ο τουρισμός ευθύνονται για το «θάνατο» των κοραλλιών.