Την ευκαιρία να δουν από κοντά τα πρώτα βήματα μιας θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, από την φωλιά που γεννήθηκε μέχρι την θάλασσα, θα έχουν όσοι συμμετάσχουν στις δημόσιες εκσκαφές φωλιών που ξεκινούν την προσεχή Δευτέρα στον κόλπο του Ρεθύμνου από τον σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ.
Έναν σύλλογο (μη κερδοσκοπικό σωματείο) που βασικό του αντικείμενο είναι η προστασία της θαλάσσιας χελώνας, ιδρύθηκε το 1983 και δραστηριοποιείται στο Ρέθυμνο και την Κρήτη από το 1989, οπότε και εντοπίστηκε σημαντικός αριθμός φωλιών της θαλάσσιας χελώνας κατά μήκος ορισμένων παραλιών του νησιού. Από τότε διεξάγονται προγράμματα καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας, προστασίας των φωλιών και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.
Στο πλαίσιο των δράσεών του εντάσσεται και η δημόσια εκσκαφή των φωλιών ωοτοκίας, με στόχο το άνοιγμα κάθε φωλιάς, όταν τα χελωνάκια έχουν εκκολαφθεί. Με τον τρόπο αυτόν εντοπίζονται μέσα στη φωλιά τα αργοπορημένα χελωνάκια, τα οποία και απεγκλωβίζονται προσεκτικά από τους εθελοντές και οδηγούνται με συγκεκριμένο τρόπο στο νερό.
Τα τελευταία χρόνια ελέγχονται περίπου 21 χλμ. παραλίας στην Κρήτη και συγκεκριμένα, 12 χλμ. στην περιοχή του Ρεθύμνου, 5 χλμ. στον Κόλπο Χανίων και 4 χλμ. στον Κόλπο της Μεσσαράς στο Ηράκλειο. Στο άνοιγμα των φωλιών, γίνεται κάλεσμα σε όλους όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τη νέα ζωή, τα χελωνάκια, που κάνουν τον δικό τους αγώνα για επιβίωση και επιστροφή στη φύση τους, το νερό.
«Πρόκειται για μία συνάντηση των ανθρώπων με το εκπληκτικό αυτό είδος, που επέλεξε τις παραλίες στο Ρέθυμνο, και μέσα από τις συναντήσεις αυτές διαπιστώνουν όλοι την ανάγκη προστασίας των χελωνών», ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Αθανασία Νικολοπούλου, υπεύθυνη Κρήτης του προγράμματος. Μάλιστα τόνισε πως στην παρακολούθηση του ανοίγματος των φωλιών συμμετέχουν τόσο Έλληνες όσο και ξένοι τουρίστες ενώ οι εκδηλώσεις θαυμασμού και εντυπωσιασμού από πλευράς των παιδιών, είναι πολύ ενισχυτικές για τις προσπάθειες του Συλλόγου και των μελών – εθελοντών του.
Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκσκαφή των φωλιών, μπορούν να βρεθούν την επόμενη βδομάδα στα σημεία: Δευτέρα 10/8: Aquila Rithymna Beach hotel, στο ‘Αδελε, Τετάρτη 12/8: Eva Bay hotel, στον Αδελιανό Κάμπο και Πέμπτη 13/8: Anna Hotel Apartments, στα Μισσίρια.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι εταίρος του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης του Προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/MAP), μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διατήρηση των Ακτών. Μέλη του συμμετέχουν στη Διεθνή Ένωση Εμπειρογνωμόνων για τις Θαλάσσιες Χελώνες καθώς και σε Μεσογειακά και διεθνή συνέδρια για τη διαμόρφωση στρατηγικής για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών ενώ κάθε χρόνο ενημερώνονται περισσότεροι από 15.000 μαθητές μέσω των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής που διεξάγει ο Σύλλογος και 200.000 Έλληνες και αλλοδαποί επισκέπτες. Για πάνω από είκοσι χρόνια, γίνεται προσπάθεια από τα μέλη και τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, ώστε οι παραλίες ωοτοκίας να μην επιβαρύνονται από τουριστικές δραστηριότητες (ομπρέλες, ξαπλώστρες, τεχνητά φώτα και χρήση οχημάτων πάνω στην παραλία). Υπάρχουν επιχειρήσεις και ξενοδοχεία στο Ρέθυμνο αλλά και στις υπόλοιπες παραλίες ωοτοκίας του νησιού, οι οποίες συνεργάζονται από το 1997, οπότε και εκπονήθηκε από το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ διαχειριστικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο «… μεταξύ άλλων, από το απόγευμα και μετά συλλέγουν τα συγκεκριμένα ήδη όχλησης των παραλιών ωοτοκίας και το βράδυ μειώνουν τον φωτισμό των επιχειρήσεων και των μονάδων ώστε να μην αποπροσανατολίζονται οι χελώνες κυρίως την περίοδο της ωοτοκίας τους» όπως επεσήμανε η κ. Νικολοπούλου στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
«Συνεργαζόμαστε με τουριστικούς πράκτορες όπως TUI, TUI Nordic, HOTELPLAN, PURE CRETE», είπε ακόμη η κ. Νικολοπούλου ενώ σημείωσε πως υπάρχει μακρόχρονη συνεργασία με εταιρείες που διαθέτουν τουριστικές μονάδες στην Κρήτη, εξηγώντας ότι από κοινού επιμελούνται και προστατεύουν τους βιότοπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας. «Οι δημοτικές και άλλες τοπικές αρχές στο Ρέθυμνο έχουν βοηθήσει στην κοινωνική ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν την προστασία της χελώνας της μεσογείου», κατέληξε.
Από τον Αύγουστο του 2005, λειτουργεί Σταθμός Α’ Βοηθειών και Περιβαλλοντικός Σταθμός στο Παγκαλοχώρι του Δήμου Αρκαδίου στο Ρέθυμνο (πρόγραμμα LIFE Nature) για την μείωση της θνησιμότητας των θαλάσσιων χελωνών.