Τεράστιες καθρέφτες, στο διάστημα, που θα αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία είναι ένα από τα μέτρα που έχουν τεθεί υπό συζήτηση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από το επιστημονικό σώμα των Ηνωμένων Εθνών, αποκαλύπτουν ορισμένα από τα μέτρα γεωμηχανικής φύσεως που θα συζητηθούν σε προγραμματισμένη συνάντηση στο Περού.
Τα συγκεκριμένα έγγραφα, που ήρθαν στο φως από την Guardian, περιλαμβάνουν και την παραγωγή πιο ανοιχτόχρωμων καλλιεργειών, καθώς και τη χρήση ρινισμάτων σιδήρου στους ωκεανούς.
Οι συμμετέχοντες επιστήμονες, που αριθμούν τους 60, έχουν καταθέσει προτάσεις, όπως τον ψεκασμό με θαλασσινό νερό των σύννεφων και το βάψιμο των δρόμων και οροφών με λευκό χρώμα, ως επιπλέον μέτρα για την αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας.
Ωστόσο επικρατεί ανησυχία ανάμεσά τους. Ακόμα και αν καρποφορήσουν τα σχέδιά τους δεν είναι απόλυτα σίγουροι για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και για τυχόν μη αντιστρέψιμα προβλήματα στο οικοσύστημα, μιας και η τεχνολογία δεν είναι ακόμα δοκιμασμένη.
Τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και όλες οι ανεπτυγμένες χώρες προσπαθούν να φθάσουν σε μία συμφωνία πάνω σε ποιες αποφάσεις θα παρθούν στο συγκεκριμένο φλέγον θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Η συνάντηση στο Περού αναμένεται να δώσει μία ολοκληρωμένη επιστημονική προσέγγιση στο ζήτημα. Το πιο πιθανό είναι να μην προχωρήσουν στη λήψη κάποιας συγκεκριμένης απόφασης, αλλά να τονιστεί η αναγκαιότητα περεταίρω έρευνας και χρηματοδότησης περισσότερων προγραμμάτων.
Η Βρετανία ωστόσο έχει ήδη πραγματοποιήσει κάποια πειράματα, ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει μία συσκευή που ψεκάζει την στρατόσφαιρα με θειικά άλατα.
Περισσότερα από 125 περιβαλλοντικά σωματεία από όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους μετά από τη συγκεκριμένη διαρροή και μάλιστα εγγράφως. Σε επιστολή που απέστειλαν στον διευθυντή της διακυβερνητικού συμβουλίου για την Κλιματική αλλαγή, Rajendra Pachauri, επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι δεν είναι η θέση του συμβουλίου να επιχειρήσει γεωμηχανικά πειράματα στον πλανήτη.