«Η Άνδρος θα καταστραφεί αν δεν λήξει τώρα το θέμα με τη χωματερή», ανέφερε ο δήμαρχος Άνδρου, Γιάννης Γλυνός, στη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σχετικά με την παράνομη χωματερή, που λειτουργεί στον Νεολιθικό Οικισμό Στρόφυλα του νησιού.

«Η κατάσταση στο νησί είναι τραγική και ελπίζω πως είναι η τελευταία φορά που ο δήμος Άνδρου απασχολεί το ΚΑΣ», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Στη διάρκεια της χθεσινής του συνεδρίασης, τo ΚΑΣ γνωμοδότησε ομόφωνα για την τοποθέτηση μονάδας «Μηχανικής Διαλογής και Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων» έξω από κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο.

«Θέση απελπισίας», χαρακτήρισε ο δήμαρχος του νησιού την περιοχή, όπου θα τοποθετηθεί το μηχάνημα για την επεξεργασία αποβλήτων τα επόμενα δύο χρόνια, έως ότου βρεθεί το κατάλληλο σημείο για την οριστική κατασκευή ΧΥΤΥ(Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) στην Άνδρο.

Σημειώνεται ότι τόνοι σκοπιδιών και μπάζων κατέληξαν στον θαλάσσιο χώρο της παραλίας του Σχοινιά, ύστερα από έντονη βροχόπτωση τον περασμένο Φεβρουάριο αφού τμήμα της χωματερής στην περιοχή Σταυροπέδα κατέρρευσε. Παράλληλα, η κατάσταση στην περιοχή θέτει σε κίνδυνο και τον Νεολιθικό Οικισμό Στρόφυλα, έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της Ευρώπης.