Στην αρχή πρόσεξαν κάτι να κουνιέται στο νερό. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν ακριβώς τι είναι και στη συνέχεια δεν μπορούσαν να πιστέψουν τι έβλεπαν!

Τέσσερις ψαράδες στον όρμο Donegal στην Ιρλανδία έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν συνειδητοποίησαν πως τους «συνόδευαν» καρχαρίες-προσκυνητές παρότι συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους περίπου ένα μήνα αργότερα.

Ο ψαράς Brian Smith επέστρεφε στο λιμάνι Killybegs με τους συναδέλφους του όταν παρατήρησαν ασυνήθιστη κίνηση στα νερά.

Ξαφνικά είδαν έναν καρχαρία-προσκυνητή μήκους τουλάχιστον 5,5 μέτρων να πλησιάζει το σκάφος τους. «Πρώτα είδαμε τα πτερύγιά του και μετά ανέβηκε όλος στην επιφάνεια εκτοξεύοντας νερό. Απλά κολυμπούσε κοντά στη βάρκα μας, λίγα μέτρα μακριά», δήλωσε. «Βγάλαμε τις φωτογραφικές μας μηχανές κι αρχίσαμε να βγάζουμε φωτογραφίες και βίντεο. Ήταν απίστευτη εμπειρία να είσαι τόσο κοντά σε ένα τέτοιο πλάσμα»

Η ομάδα είδε περίπου 20 (!) καρχαρίες εκείνη την ημέρα και η έκπληξη ήταν μεγάλη καθώς συνήθως οι καρχαρίες εμφανίζονται στα τέλη Μαΐου.

Εκτιμάται πως οι άκακοι καρχαρίες «παρασύρθηκαν» από το πλαγκτόν που έκανε νωρίτερα την εμφάνισή του λόφγω του ζεστού καιρού.

Αυτός ο «ευγενής γίγαντας», όπως χαρακτηρίζεται, είναι το μεγαλύτερο είδος που εντοπίζεται στην περιοχή.

Φτάνει σε μήκος τα 12 μέτρα και σε βάρος τους επτά τόνους και τρέφεται με πλαγκτόν.

Δείτε το βίντεο