Έκλεισε ένας χρόνος από τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην αμερικανική ιστορία, που προκλήθηκε από εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου της BP.
Η Greenpeace με τη βοήθεια ανεξάρτητων επιστημόνων, διεξήγαγε έρευνα για τις επιπτώσεις στην περιοχή. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το οικοσύστημα έχει υποστεί σημαντικές βλάβες και αποκαλύπτουν τη συντονισμένη προσπάθεια υποβάθμισης των επιπτώσεων του ατυχήματος που η διαχειρίστρια εταιρία, αλλά και η αμερικάνικη κυβέρνηση, ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή.
Μια ανεξάρτητη έρευνα είναι επομένως απολύτως απαραίτητη για τη δημιουργία ολοκληρωμένης εικόνας γύρω από τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας.
Σχετικά με την προσπάθεια υποβάθμισης των επιπτώσεων, η Greenpeace επισημαίνει ότι:
Επιστήμονες που μελετούν τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας, αντικρούουν έντονα τους ισχυρισμούς της αμερικάνικης κυβέρνησης ότι το 75% του πετρελαίου που χύθηκε στον Κόλπο του Μεξικό έχει καθαριστεί.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποβάθμισαν σημαντικά τις επιπτώσεις του πετρελαίου στη θαλάσσια ζωή, όπως στους πληθυσμούς θαλασσίων χελωνών.
Φαίνεται ότι η BP είχε αναλάβει πλήρως την αρμοδιότητα έκδοσης αδειών σε ειδικούς επιστήμονες για την πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές, ενώ το ατύχημα βρισκόταν ακόμα εν εξελίξει.
Τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα της Greenpeace
Το εύρος των επιπτώσεων του ατυχήματος στην εξέδρα Deepwater Horizon της BP ακόμα δεν έχει καταγραφεί πλήρως. Η Greenpeace με το πλοίο της οργάνωσης Arctic Sunrise, βρέθηκε στον Κόλπο του Μεξικό, λίγους μήνες μετά το ατύχημα και για διάστημα 3 μηνών από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010. Εκεί προχώρησε σε έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις του ατυχήματος σε συνεργασία με ανεξάρτητους επιστήμονες.
Η έρευνα περιελάμβανε θαλάσσια είδη όπως οι σπόγγοι, το πλαγκτόν και οι φάλαινες, ενώ παράλληλα εξετάστηκε η χημεία του νερού και η βενθική οικολογία. Τα αποτελέσματα των ερευνών δεν έχουν ακόμα εξαχθεί στο σύνολό τους. Υπάρχουν όμως ήδη κάποιες πρώτες ενδείξεις σχετικά με τις βλάβες που έχει υποστεί το οικοσύστημα στον Κόλπο του Μεξικό από την πετρελαιοκηλίδα της BP. Συγκεκριμένα:
Έχουν εντοπιστεί πορτοκαλί σβώλοι σε αυγά καβουριών, που αν αποδειχτεί ότι είναι πετρέλαιο ή χημικά διασκορπιστικά αυτό θα είναι μία ένδειξη ότι τα στοιχεία αυτά εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.
Έχει μειωθεί η παρουσία φυσητήρων στην περιοχή όπου βρισκόταν η εξέδρα της BP. Ενδεχόμενη αύξηση στη θνησιμότητα του πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην εξαφάνισή του από τον Κόλπο του Μεξικό.
Σε περιοχές ακόμα και 140 μίλια μακριά από την εξέδρα, πετρέλαιο έχει εναποτεθεί στο βυθό, ενώ υπάρχει ανεπάρκεια οξυγόνου στα νερά του Κόλπου σε περιοχές που εκτείνονται μέχρι 300 μίλια από την εξέδρα.
Ανακαλύφθηκαν πληθυσμοί κοραλλιών που είτε πέθαναν πρόσφατα είτε αργοπεθαίνουν. Οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι οι αποικίες αυτές είχαν χτυπηθεί πρόσφατα από κάτι πολύ τοξικό, δηλαδή πετρέλαιο, χημικά διασκορπιστικά ή μεγάλη ανεπάρκεια οξυγόνου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι το Νοέμβριο του 2010 είχαν καταγραφεί 6.814 νεκρά ζώα, ανάμεσά τους 6.000 νεκρά πουλιά, σχεδόν 700 θαλάσσιες χελώνες και 101 κητώδη. Ο ακριβής αριθμός όμως δε θα γίνει ποτέ γνωστός, καθώς πολλά άλλα ζώα παγιδεύτηκαν από το πετρέλαιο και βούλιαξαν νεκρά στο βυθό. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι θάνατοι κητωδών μπορεί να ανέρχονται σε πάνω από 5.000.
Έξω από τις ακτές της Αλαμπάμα ανακαλύφθηκε μία κολλώδης μαύρη ουσία η οποία αποτελούνταν από νεκρό πλαγκτόν και άλλους οργανισμούς. Οι επιστήμονες βεβαιώνουν ότι η ουσία αυτή δημιουργήθηκε ταυτόχρονα με την έκλυση πετρελαίου και τη χρήση των χημικών διασκορπιστικών.
Η εμπειρία από παρόμοιες καταστροφές (όπως για παράδειγμα το Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989) δείχνει ότι οι άνθρωποι και το περιβάλλον εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες μίας πετρελαιοκηλίδας για πολλά χρόνια μετά. Η Greenpeace επισημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τέτοια ατυχήματα στο μέλλον είναι να απεξαρτηθούμε άμεσα από τη βρώμικη και επικίνδυνη ενέργεια, και να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές.