Σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση των τελευταίων 10 ετών για την κατάσταση της μαγκρόβιας βλάστησης, τα µαγκρόβια δάση εξαφανίζονται με ρυθμό 3 ή 4 φορές υψηλότερο συγκριτικά με τα υπόλοιπα δάση ενώ υπολογίζεται ότι από το 1980 έχει εξαφανιστεί το 1/5 των μαγκρόβιων δασών.
Αν και ο ρυθμός απώλειας των μαγκρόβιων έχει περιοριστεί σε 0,7% τον χρόνο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι περαιτέρω υποβάθμιση εξαιτίας της καλλιέργειας γαρίδας και της ανάπτυξης των παράκτιων περιοχών, θα έχει πολύ σημαντικές οικονομικές και οικολογικές συνέπειες.
Το θετικό είναι ότι το ενδιαφέρον των κρατών για την αποκατάστασης της μαγκρόβιας βλάστησης αυξάνεται και ήδη έχουν ξεκινήσει προσπάθειες αναδάσωσης σε περιοχές που καλύπτουν συνολικά 400.000 εκτάρια.
Η διατήρηση των μαγκρόβιων δασών είναι ζωτικής σημασίας. Πέρα από τα οικονομικά οφέλη, η μαγκρόβια βλάστηση προστατεύει από πλημμύρες, αποτελεί τροφή για τα ψάρια και βοηθά στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής μέσω της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.
Σε δηλώσεις του ο διευθυντής του UNEP, Achim Steiner, δήλωσε ότι «ο κόσμος, η επιστήμη και τα οικονομικά μπορούν να βοηθήσουν στην αλλαγή των πολιτικών. Περίπου 1.200 προστατευόμενες περιοχές τώρα προφυλάσσουν το ¼ της μαγκρόβιας βλάστησης, ενώ πολλές χώρες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες αποκατάστασης. Όλα αυτά δείχνουν ότι το 2010, παγκόσμιο έτος βιοποικιλότητας, μπορούμε να πάρουμε οριστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος».
Πηγή: econews.gr