Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν να χορηγήσουν πρόσθετη χρηματοδότηση για κατασκευή του Διεθνούς Θερμοπυρηνικού Πειραματικού Αντιδραστήρα (ITER). Θα διαθέσουν επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ε.Ε.
Η απόφαση ελήφθη στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας την Τρίτη 12 Ιουλίου, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.
Το πρόγραμμα ITER, για την κατασκευή θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα στη Γαλλία, εγκρίθηκε το 2006 ωστόσο όπως απεδείχθη το κόστος για την υλοποίησή του ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Γι’ αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν με πρόσθετα κονδύλια.
Στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχουν η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ινδία και η Νότιος Κορέα.
Μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη σχάση, η σύντηξη αποτελεί μια από τις εναλλακτικές επιλογές έναντι των ορυκτών καυσίμων.
Από το 1988 και μετά, η ανάπτυξη του έργου ITER αντιπροσωπεύει ένα νέο στάδιο στον τομέα της σύντηξης και κατέληξε, το 2001, σε λεπτομερές έργο πειραματικών εγκαταστάσεων, με στόχο να καταδειχθεί η εφικτότητα της σύντηξης ως ενεργειακής πηγής.
Από αυτή την ενεργειακή πηγή η Ε.Ε. θα μπορούσε να αντλήσει σημαντικά οφέλη ώστε να διασφαλίσει την προέλευση και τη διαφοροποίηση του μακροπρόθεσμου ενεργειακού εφοδιασμού της.