Ειδικές επιστημονικές ομάδες της Greenpeace διενήργησαν ελέγχους ραδιενέργειας σε τρόφιμα στην Ουκρανία και την Ιαπωνία, με αφορμή τις τραγικές επετείους των αντίστοιχων πυρηνικών ατυχημάτων. Τα ευρήματα αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τους κινδύνους της πυρηνικής βιομηχανίας και υπενθυμίζουν ότι είναι απαραίτητη η άμεση απεξάρτηση από τη βρώμικη ενέργεια και η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Απρίλιος 1986 – Τσερνόμπιλ, Ουκρανία. Ένα πρωτοφανές πυρηνικό ατύχημα απελευθερώνει ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα, χιλιάδες φορές περισσότερη από αυτή των ατομικών βομβών που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Το πυρηνικό ατύχημα καταγράφηκε ως το χειρότερο στην ιστορία και η ραδιενέργεια που εκλύθηκε απλώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχουν περάσει 25 χρόνια από το ατύχημα κι όμως οι συνέπειες της πυρηνικής αυτής καταστροφής είναι ακόμα εμφανείς στην περιοχή.
Μάρτιος 2011 – Φουκουσίμα, Ιαπωνία. Ο μεγάλος σεισμός καθώς και το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε, παρέσυραν στο θυμό τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Επακόλουθο της φυσικής καταστροφής αποτέλεσε το δεύτερο χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνόμπιλ το οποίο δεν έχει ακόμα αποκλιμακωθεί. Τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας απελευθερώνονται σε ατμόσφαιρα και θάλασσα, προκαλώντας ανυπολόγιστες επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον του σε απρόβλεπτο βάθος χρόνου.
25 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, ο κίνδυνος από τη ραδιενέργεια και οι επιπτώσεις στους ντόπιους πληθυσμούς παραμένουν. Η Greenpeace, σε ελέγχους που διενήργησε στην Ουκρανία, διαπίστωσε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης. Η πιλοτική έρευνα σε βασικά είδη διατροφής σε περιοχές της Ουκρανίας, όπου είχε ανιχνευθεί ραδιενέργεια στο παρελθόν, έδειξε ποσοστά ραδιενέργειας που ξεπερνούσαν τα αποδεκτά όρια, όχι μόνο για παιδιά, αλλά και για ενήλικες. Σε ένα μόνο χωριό στην περιοχή Ριβνένσκα, ανιχνεύτηκε καίσιο 137 σε επίπεδα υψηλότερα από τα αποδεκτά όρια για παιδιά στο 93% των δειγμάτων γάλακτος.
Παράλληλα, 1 μήνα μετά την πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα, εξελίσσεται μία παρόμοια κατάσταση και εκεί, καθώς η ειδική ομάδα της Greenpeace στην Ιαπωνία ανίχνευσε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε καλλιέργειες λαχανικών. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα ειδικών της Greenpeace που βρίσκεται στην Ιαπωνία, τις προηγούμενες μέρες προχώρησε σε μετρήσεις που αποκάλυψαν επίπεδα ραδιενέργειας υψηλότερα από τα επίσημα όρια σε καλλιέργειες λαχανικών και λαχανικά αγορασμένα από σούπερ μάρκετ. Τουλάχιστον ένα από τα δείγματα λαχανικών είχε επίπεδα ραδιενέργειας που θα το χαρακτήριζαν ραδιενεργό απόβλητο. Παράλληλα, μετρήσεις αποκαλύπτουν σημεία στην επαρχία της Φουκουσίμα με επίπεδα ραδιενέργειας τόσο υψηλά, ώστε η έκθεση σε αυτά για μόλις λίγες εβδομάδες να ισοδυναμεί με την πρόσληψη της μέγιστης επιτρεπόμενης ετήσιας δόσης ραδιενέργειας. Οι παραπάνω μετρήσεις επιβεβαιώνουν την σημερινή απόφαση της Ιαπωνικής κυβέρνησης να επεκτείνει τη ζώνη αποκλεισμού πέρα από τα 20 χιλιόμετρα περιμετρικά του πυρηνικού σταθμού, κάτι που η Greenpeace είχε ήδη επισημάνει.
Τα ευρήματα της Greenpeace σε Ουκρανία και Ιαπωνία αποδεικνύουν, για άλλη μία φορά, τις καταστροφικές επιπτώσεις της πυρηνικής βιομηχανίας για τον άνθρωπο, ενώ καταδεικνύουν την ανάγκη άμεσης απεξάρτησης από τη επικίνδυνη και βρώμικη ενέργεια και την άμεση στροφή στις ασφαλείς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Θα πρέπει να απεξαρτηθούμε άμεσα από τις καταστροφικές επιλογές των πυρηνικών, του πετρελαίου και του άνθρακα. Το οφείλουμε στον εαυτό μας και στις επόμενες γενιές», δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace. «Οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να αποφασίσουν ένα μέλλον που θα στηρίζεται 100% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το παράδειγμα των αιολικών πάρκων στην Ιαπωνία που άντεξαν το καταστροφικό τσουνάμι και συνεχίζουν να παράγουν απρόσκοπτα καθαρή ενέργεια, αποδεικνύει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ασφαλείς και απολύτως αξιόπιστες», τόνισε η κ.Τσιγαρίδου.
Η Greenpeace καλεί τις κυβερνήσεις να απεξαρτηθούν τώρα από τα ορυκτά καύσιμα και τα πυρηνικά, με την υιοθέτηση οδικού χάρτη για 100% καθαρή ενέργεια στην ηλεκτροπαραγωγή σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας, ως τα μέσα του αιώνα.
πηγή: greenpeace