Ένα πλαστικό μπουκάλι, του οποίου η χρήση περιορίζεται σε μερικά λεπτά της ώρας, κάνει μέχρι και 450 χρόνια να διασπαστεί ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.

Το πλαστικό σαν…

Ποτιστήρι: Ανοίξτε μερικές τρύπες στον πάτο ενός πλαστικού μπουκαλιού, γεμίστε το με νερό και χρησιμοποιήστε το στον κήπο σας ή στα φυτά σας σαν ποτιστήρι. Όταν λείπετε για διακοπές, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ποτιστικό σύστημα: γεμίστε μεγάλα μπουκάλια με νερό (για τις μεγάλες γλάστρες) και πιέστε τα μέσα στο χώμα από την πλευρά του στομίου, έχοντας αφαιρέσει το καπάκι, σε ήδη ποτισμένες γλάστρες. Θα μπορέσουν να τις διατηρήσουν ποτισμένες για 1-2 εβδομάδες, όσο εσείς θα λείπετε.

Μίνι θερμοκήπιο: Πάρτε ένα μεγάλο πλαστικό μπουκάλι διάφανο, κόψτε το στόμιό του και βρείτε μια γλάστρα μικρή που να χωράει μέσα στο μπουκάλι. Γεμίστε τη γλάστρα με χώμα, φυτέψτε σπόρους – κατά προτίμηση βότανα – βάλτε της ένα μικρό πιατάκι από κάτω, καλύψτε τη με το μπουκάλι κι έχετε ένα μίνι θερμοκήπιο στο σπίτι σας!

Παιδικός κουμπαράς: Τα παιδιά μου το λάτρεψαν! Άνοιξα μια σχισμή σε μικρά πλαστικά μπουκάλια, τα οποία είχα δώσει πρώτα στα παιδιά μου να τα διακοσμήσουν με αυτοκόλλητα και χρώματα κι έπειτα τους τα έδωσα για κουμπαράδες. Ξετρελάθηκαν, συν του ότι λόγω του διάφανου πλαστικού μπορούσαν να παρακολουθούν και τις αποταμιεύσεις τους.

Θήκη: Έκοψα μικρά πλαστικά μπουκάλια λίγο πιο κάτω από τη μέση και κράτησα τον πάτο. Μέσα σε αυτά τοποθέτησα διάφορα είδη γραφείου π.χ. γομολάστιχες, συνδετήρες, μολύβια κ.ο.κ. Έτσι κατάφερα και οργάνωσα το γραφείο μου.

Καλοκαιρινό διακοσμητικό: Κάντε μια βόλτα στην παραλία και γεμίστε μερικά διάφανα πλαστικά μπουκαλάκια με άμμο και μερικά κοχυλάκια ή πετραδάκια που θα βρείτε. Με αυτό τον τρόπο θα δώσετε μια καλοκαιρινή νότα στο μπαλκόνι σας.

Το χαρτί σαν…

Καθαριστικό:
Χρησιμοποιήστε παλιές εφημερίδες όταν πρόκειται να καθαρίσετε το φούρνο. Με αυτές μπορείτε να απορροφήσετε τα περισσότερα λίπη, πριν καθαρίσετε με το σφουγγάρι.

Αποσμητικό: Γεμίστε τα παπούτσια σας, μια παλιά βαλίτσα, το συρτάρι του ψυγείου σας ή οτιδήποτε αναδύει… περίεργες οσμές με χαρτί εφημερίδας και να είστε σίγουρες ότι σύντομα θα τις απορροφήσει.

Περιτύλιγμα:
Ειδικά τα κόμικ των παιδιών κάνουν φανταστικό και πρωτότυπο περιτύλιγμα για ένα παιδικό δώρο. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να ενώσετε πρώτα πολλές σελίδες μαζί με συρραπτικό ή κόλλα, έτσι ώστε να μπορέσετε να τυλίξετε το δώρο.

Χαρτί! Φτιάξτε από την αρχή καινούργιο χαρτί μόνες σας. Πώς; Πάρτε το χαρτί που δεν χρειάζεστε, κόψτε το σε μικρότερα κομμάτια και βάλτε το στο μπλέντερ, γεμίζοντάς το μέχρι τη μέση. Έπειτα ρίξτε ζεστό νερό και ξεκινήστε το μπλέντερ στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα κι έπειτα σε πιο γρήγορη για περίπου 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να γίνει πολτός. Απλώστε το σε μια λεία επιφάνεια, πάνω στην οποία θα έχετε τοποθετήσει ένα απορροφητικό πανί, φροντίζοντας να είναι ομοιόμορφο και να μην έχει κενά και χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να απορροφήσετε την υγρασία. Μόλις φύγει η πολλή υγρασία, τοποθετήστε από πάνω του ένα άλλο πανί και… σιδερώστε το.

Μέσο ωρίμανσης φρούτων Βάλτε τα άγουρα φρούτα σας σε χάρτινες σακούλες. Το αιθυλένιο που απελευθερώνεται από τα φρούτα, παγιδεύεται μέσα στη σακούλα κι έτσι τα βοηθά να ωριμάσουν γρηγορότερα.
Το μυστικό

Φροντίστε το χαρτί που αγοράζετε να είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Αυτό θα το διαπιστώσετε αν αναγράφει ότι είναι προϊόν ανακύκλωσης, προέρχεται από πρώτες ύλες όπως το βαμβάκι ή το λινάρι κι όχι από δέντρα, δεν έχει λευκανθεί με στοιχειακό χλώριο και προέρχεται από πιστοποιημένη αειφορική ξυλεία (FSC)

Πηγή: omorfamistika.gr