Με κοινή επιστολή η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και άλλοι έξι υπουργοί κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν τη μείωση κατά 30% εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020.

Στην επισολή αναφέρεται ότι ο Οδικός Χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία χαμηλών εκπομπών σε άνθρακα μέχρι το 2050, επισημαίνει την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να βελτιώσει τους υφιστάμενους στόχους μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πέραν του χρονικού ορίζοντα του 2020. Παρότι η ΕΕ έχει συμφωνήσει ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 80% μέχρι τα μέσα του αιώνα, δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος που αυτό θα καταστεί εφικτό.

Οι επτά υπουργοί πιστεύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστεί σήμερα και όχι σε 40 χρόνια ένα σχέδιο, το οποίο θα προωθήσει τις κατάλληλες επενδύσεις στις τεχνολογίες και στις υποδομές χαμηλού άνθρακα εξασφαλίζοντας ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την Ευρώπη.

«Τώρα είναι η στιγμή να συζητήσουμε την πιο αποτελεσματική μέθοδο για να πετύχουμε τους στόχους μας με χρονικό όριο το 2050, μεγιστοποιώντας την ανάπτυξη, την ευημερία και την προσφορά εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν: στην ΕΕ έχουμε ήδη μειώσει τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου κατά 17% από το 1990 έως το 2009… Το αίτημα για να προχωρήσουμε κατά προτεραιότητα σε ένα στόχο 30% μείωσης αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020 προβάλει πλέον πιο επιτακτικό από ποτέ», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.

Οι υπουργοί που υπογράφουν την επιστολή είναι:
– Τίνα Μπιρμπίλη, υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής – Ελλάδα.
-Chris Huhne, υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής – Ηνωμένο Βασίλειο.
– Andreas Carlgren, υπουργός Περιβάλλοντος – Σουηδία.
– Lykke Friis, υπουργός Κλίματος και Ενέργειας – Δανία.
– Rosa Aguilar Rivero, Υπουργός Περιβάλλοντος, Αγροτικών και Θαλασσίων Υποθέσεων – Ισπανία.
– Humberto D. Rosa, Υφυπουργός περιβάλλοντος – Πορτογαλία.
– Dr Norbert Röttgen, Ομοσπονδιακός Υπουργός Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας – Γερμανία.

πηγή: greenbusiness