Εκατομμύρια πλαστικά απορρίμματα και φωσφορούχα απόβλητα που προέρχονται από γεωργικά λιπάσματα, απειλούν με «ασφυξία» τους ωκεανούς, προειδοποιεί η έκθεση του 2011 του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (PNUE), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Παρίσι.
«Μόνο για τις ΗΠΑ, το κόστος υπολογίζεται σε πάνω από δυο δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι ζημίες μπορεί να φθάνουν τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως», τονίζεται στην έκθεση, στην οποία υπογραμμίζεται η ανάγκη για αυξημένο έλεγχο του φαινομένου αυτού.
«Οι ακριβείς ποσότητες των χερσαίων απορριμμάτων, αλλά και των απορριμμάτων φορτηγών πλοίων και αλιευτικών, τα οποία περιέχουν μικρομόρια πλαστικού, παραμένουν άγνωστες», επισημαίνεται στην έκθεση.
Το PNUE υπενθυμίζει ωστόσο ότι στη Βόρεια Αμερική και τη δυτική Ευρώπη, κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί περίπου 100 κιλά πλαστικών ετησίως, ενώ υπολογίζεται ότι από το 2015 θα χρησιμοποιεί 140 κιλά πλαστικής ύλης ετησίως. Οι ποσότητες αυτές στους πληθυσμούς της Ασίας είναι μικρότερες κατά δυο φορές.
Την ίδια στιγμή, το ποσοστό ανακύκλωσης των υλικών αυτών για παραγωγή ενεργείας, δεν ξεπερνά το 25% σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στη Νορβηγία και την Ελβετία το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 80%, υπογραμμίζει το PNUE.
Όσον αφορά την υγεία, υπάρχουν υποψίες ότι οι χημικοί αυτοί ρυπαντές καταλήγουν στη διατροφική αλυσίδα «παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τους κινδύνους που συνιστούν για την ανθρώπινη υγεία και το οικοσύστημα».
Οι απειλές για την ανθρώπινη υγεία είναι μεταξύ άλλων οι γενετικές μεταλλάξεις, οι κίνδυνοι για καρκινογενέσεις και για κακή λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος.
Παρά τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει πολλοί διεθνείς οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προστασία των ωκεανών και των θαλασσίων οικοσυστημάτων, η μη εφαρμογή των αρχών που υπαγορεύουν, ευθύνεται για τη μη αλλαγή της κατάστασης, εκτιμά το PNUE, το οποίο καλεί βιομήχανους και καταναλωτές να αλλάξουν τις συνήθειές τους για να μειωθεί η παραγωγή αποβλήτων.