Οι δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών της οροσειράς Ροδόπης, συζητήθηκαν μεταξύ των τοπικών εμπλεκόμενων φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας στη διάρκεια της τελευταίας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης της Οροσειράς Ροδόπης.

Ο αιρετός περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, με την έναρξη των διαδικασιών διαβούλευσης, στην αρχή της εβδομάδας, σε κάθε μια από τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες είχε επισημάνει ότι: «στόχος μας είναι ν’ αλλάξουμε την αναπτυξιακή ατζέντα της Περιφέρειας ΑΜΘ, δίνοντας έμφαση στο πλούσιο και μοναδικό οικοσύστημα της περιοχής που είναι το ουσιαστικό πλεονέκτημά της. Προσπαθούμε να εμπεδώσουμε και να θεσμοθετήσουμε μια έκφραση δημοκρατικού προγραμματισμού ώστε να συναποφασίζουν όλοι οι φορείς για τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία στοχεύοντας στην ανάδειξη του αναπτυξιακού προτύπου της περιοχής μας».

Στη διάρκεια της διαβούλευσης στη Δράμα, την οποία παρακολούθησαν δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι όπως επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη της Περιφέρειας ΑΜΘ, συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης του προγράμματος, αναζητήθηκαν τρόποι για την αποτελεσματική υποστήριξή του, ενώ συζητήθηκαν και προτάσεις με σκοπό την καταγραφή και αξιολόγηση έργων τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Το συνολικό ύψος του προγράμματος για ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μπορεί να ανέλθει στο ποσό των 125.000.000 ευρώ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γιάννης Ξανθόπουλος, δήλωσε στο τέλος της συνάντησης ότι: «απαιτείται γόνιμος και δημιουργικός διάλογος, ώστε να γεννηθούν νέες ιδέες, αλλά παράλληλα απαιτείται και σκληρή δουλειά. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί η μέγιστη απορρόφηση των κονδυλίων».