Μια ασυνήθιστη ιδέα ανέπτυξε μια ομάδα από επιστήμονες που μελέτησε αν τα κόπρανα των ζωοπλαγκτόν θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως όπλο κατά της κλιματικής αλλαγής που ήδη δοκιμάζει τον πλανήτη.

Η μελέτη έγινε από το ακαδημαϊκό ίδρυμα Dartmouth και εξέτασε πως γίνεται να απορροφηθεί ο άνθρακας που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και ανεβάζει τη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Interesting Engineering, τα φύκη απορροφούν μεγάλη ποσότητα άνθρακα από την ατμόσφαιρα και τη διασπούν ως ένα βαθμό, αλλά όχι τελείως. Όταν πεθαίνουν όμως, γίνονται τροφή για τα θαλάσσια βακτήρια, τα οποία απελευθερώνουν τον άνθρακα.

Προκειμένου να δεσμεύσουν την ποσότητα μέσα στο νερό, όπου μπορεί να διαλυθεί με την πάροδο του χρόνου, οι επιστήμονες ψέκασαν με σκόνη αργίλου τα φύκη. Όταν πέθαναν και λοιπόν καταναλώθηκαν από ζωοπλαγκτόν, τα κόπρανα τους δεν απελευθέρωσαν τον άνθρακα. Αντιθέτως, βυθίστηκαν στον πυθμένα και αποτέλεσαν τροφή για άλλους οργανισμούς με την ποσότητα να διαλύεται.

Ο Mukul Sharma, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, υποστήριξε ότι «η καινοτομία της μεθόδου μας είναι ότι χρησιμοποιούμε άργιλο για να κάνουμε τη βιολογική διαδικασία πιο αποτελεσματική. Το ζωοπλαγκτόν παράγει κόπρανα με άργιλο που βυθίζονται ταχύτερα. Αν ψεκάσουμε με άργιλο λοιπόν τα φύκη, τα κόπρανα του ζωοπλαγκτόν θα απορροφήσουν πιο αποτελεσματικά τον άνθρακα».

Με βάση τους ειδικούς για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η κλιματική αλλαγή θα χρειαζόντουσαν τα κόπρανα τρισεκατομμυρίων ζωοπλαγκτόν. Η ιδέα όμως, δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής σε μεγάλη κλίμακα, με τους επιστήμονες να σχεδιάζουν να την εφαρμόσουν στα ανοιχτά της Καλιφόρνια σε ειδική θαλάσσια έκταση.