«Βουνό ή θάλασσα;». Αυτό το δίλημμα τίθεται συνήθως ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, με την τελική προτίμησή μας σε παραθαλάσσιο προορισμό.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα βλέμματα άρχισαν να στρέφονται λίγο μακρύτερα από τα νησιά, που κάποτε αποτελούσαν αποκλειστικό «όραμα» για την περίοδο των διακοπών μας. Πλέον, οι επιλογές έχουν πολλαπλασιαστεί με την καλλιέργεια και ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό από τα μέχρι τώρα τετριμμένα, δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα στις διακοπές του. Μια από τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, είναι ο αγροτουρισμός.
Πρόκειται για μια ήπια μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και πολυδραστηριότητας στον αγροτικό χώρο, η οποία στοχεύει στη γνωριμία του επισκέπτη με τις αγροτικές περιοχές, τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά τους, αλλά και με την καθημερινή ζωή των κατοίκων και τις ασχολίες τους.
Κυρίως, όμως, φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με τη φύση καθώς και με τις δραστηριότητες της υπαίθρου, στις οποίες συμμετέχει, ανακαλύπτοντας νέες εμπειρίες. Με τον τρόπο αυτό, ο αγροτουρισμός συμβάλλει στη διατήρηση της αυθεντικότητας του αγροτικού στοιχείου, αλλά και στη συνεχή ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, οικονομικά και κοινωνικά, αποτρέποντας την ερήμωση των ορεινών τόπων, που αποτελεί τη βασική αιτία για τον μαρασμό της ελληνικής υπαίθρου.
Απαραίτητη… χαλάρωση
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα, το άγχος και οι αρνητικές συνέπειες που έχει στον οργανισμό και την ψυχολογία μας καθιστά την ανάγκη για πνευματική χαλάρωση, ολοένα και πιο απαραίτητη. Λίγοι στην αρχή αναζήτησαν μεγαλύτερη και αμεσότερη επαφή με την ύπαιθρο και την φύση, αποφεύγοντας τα πολυσύχναστα και συχνά θορυβώδη ελληνικά νησιά. Πλέον, πολύ περισσότεροι στρέφονται σε ορεινούς τόπους, όπου μπορούν να ξαναβρούν την πνευματική τους διαύγεια και να κατανοήσουν καλύτερα τον αγροτικό τρόπο ζωής, ασχολούμενοι με σχετικές δραστηριότητες.
Επόμενο ήταν, λοιπόν, να δημιουργηθεί η ανάγκη για οργάνωση και ενημέρωση, μιας και συνεχώς κάποιοι ανακαινισμένοι ή καινούργιοι ξενώνες σε όλους τους νομούς της χώρας μας αναπτύσσονται σε ολοκληρωμένες τουριστικές επιχειρήσεις, που παρέχουν μια σειρά από υπηρεσίες στους πελάτες τους, κάνοντας απαραίτητη την ύπαρξη ενός βασικού συντονιστή της όλης προσπάθειας, όπου μπορούν να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες για πληροφορίες, αλλά και άμεση υποστήριξη.
Για τον λόγο αυτό, ιδρύθηκε το 2001-υπό την εποπτεία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης- η ανώνυμη εταιρία δημοσίου συμφέροντος, Αγροτουριστική Α.Ε, προκειμένου να συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση μιας οργανωμένης εναλλακτικής πρότασης, με την καθιέρωση ενός νέου και σύγχρονου τουριστικού προϊόντος.
Παροχή πιστοποίησης
Η βασικότερη δράση της είναι η παροχή της πιστοποίησης της ποιότητας των σχετικών επιχειρήσεων, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τουριστικού προϊόντος της Ελληνικής υπαίθρου. Εξίσου σημαντική, στην προσπάθεια που καταβάλλεται, είναι και η δημιουργία ολοκληρωμένης εκπαιδευτικής πρότασης για τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό στην ύπαιθρο, κάθε ηλικίας και ειδικότητας, έτσι ώστε να δημιουργηθούν σχέσεις και δίκτυα ικανά να συνδέσουν την εκπαίδευση με την απασχόληση, αλλά και η προώθηση των απαραίτητων θεσμικών αλλαγών, ώστε ο αγροτουρισμός και οι υπόλοιπες μορφές εναλλακτικού τουρισμού να ενταχθούν σε ένα εξειδικευμένο νομικό πλαίσιο και στη χώρα μας. Στις δραστηριότητες της Αγροτουριστικής Α.Ε συμπεριλαμβάνονται, επίσης, η καταγραφή και αξιολόγηση των υποδομών, η προβολή του αγροτουριστικού προϊόντος της χώρας και η ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην ύπαιθρο.