Το 2023 χαρακτηρίστηκε ως η θερμή χρονιά στην ιστορία του πλανήτη και σύμφωνα με νέα έρευνα ορισμένες περιοχές επηρεάστηκαν περισσότερο από τη ζέστη σε σχέση με άλλες, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Με βάση σχετικό δημοσίευμα της washingtonpost.com περισσότερο από το 40% της επιφάνειας της Γης ήταν τουλάχιστον 1,5 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από ό,τι στα τέλη του 1800. Παράλληλα, περίπου το 5% του πλανήτη έχει θερμανθεί περισσότερο από 3 βαθμούς Κελσίου.
Έτσι, σε κράτη όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ σημειώθηκαν θερμοκρασίες τουλάχιστον 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο. Έπειτα, η Βραζιλία, η Παραγουάη και η Βολιβία παρουσίασαν ασυνήθιστα ύψη θερμοκρασιών το 2023, παρά το γεγονός ότι η αύξηση
της θερμοκρασίας ήταν πιο αργή τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο Carlos Nobre, επιστήμονας του Earth System στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, είπε ότι το 2023 σηματοδότησε την τέταρτη φορά που η περιοχή του Αμαζονίου υπέστη σοβαρή ξηρασία σε λιγότερο από 20 χρόνια, κάτι που δεν έχει ξαναδεί στα ιστορικά αρχεία. «Αυτό δεν είναι φυσική μεταβλητότητα», είπε.
Επίσης, η Ευρώπη έχει καταγράψει πολύ υψηλότερα ποσοστά θέρμανσης από άλλα μέρη του πλανήτη. Το 2023 τμήματα της ηπείρου ήταν έως και 3 βαθμούς θερμότερα από ό,τι στα τέλη του 19ου αιώνα.
Η Friederike Otto, ανώτερη λέκτορας στην επιστήμη του κλίματος στο Ινστιτούτο Grantham του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε σχετικά ότι «βλέπουμε θερμοκρασίες που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ πριν, και μήνες και μήνες ζέστης στις οποίες οι κοινωνίες μας δεν είναι προσαρμοσμένες».