Ο Τζο Όρτον, που δολοφονήθηκε σε ηλικία τριαντατριών χρόνων από τον μέντορα και σύντροφό του Κένεθ Χάλιγουελ, συμπεριλαμβάνεται στους σημαντικότερους Βρεττανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Στο έργο του «Διασκεδάζοντας με τον Κύριο Σλόουν», αποτυπώνει πολλά γνωρίσματα από τον ασυμβίβαστο τρόπο της ζωής του, διανθισμένα με μαύρο χιούμορ.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Σε μια ερημική τοποθεσία στη μέση μιας χωματερής βρίσκεται ένα αυθαίρετο σπίτι όπου κατοικεί μια στερημένη, χυμώδης και εκρηκτική πενηντάρα και ο μισότυφλος πατέρας της Κεμπ. Ο αδελφός της Εντ, έρχεται εκεί σαν επισκέπτης, διότι σαν έφηβος «διέπραξε κάποιο κακούργημα στο κρεβάτι» και η σχέση του με τον πατέρα του είναι οξυμένη. Η Κάθυ που την τρώει η μοναξιά αποφασίζει να νοικιάσει ένα δωμάτιο του σπιτιού στον νεαρό, γοητευτικό και αινιγματικό κύριο Σλόουν. Σύντομα η Κάθυ και ο Εντ -που πίσω από την εικόνα και το παρουσιαστικό ενός πετυχημένου επιχειρηματία κρύβει κάτι ύποπτο- θα γίνουν πιόνια στα χέρια του νεαρού και θύματα της γοητείας του. Τα γούστα του κυρίου Σλόουν θα τον εξελίξουν σε επιβήτορα και των δυο, αφεντικό και δυνάστη τους. Ο μόνος που αντιλαμβάνεται το σκοτεινό του παρελθόν είναι ο Κεμπ. Η σύγκρουσή τους θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες αποκαλύψεις και δυσάρεστες ανατροπές.

Ο Δημήτρης Μυλωνάς σκηνοθετεί την διαφθορά και την ηθική κατρακύλα εν εξελίξει -όπως η πτώση σε μια σκάλα – με ύφος σκωπτικό και φαινομενικά αθώο, απογυμνώνοντας με τον σκηνοθετικό του αγέρα την αυθάδεια, την σήψη αλλά και την τραγικότητα ανεκπλήρωτων και ευνουχισμένων προσδοκιών. Η επιτυχής διανομή των ρόλων καθιστά ρωμαλέα την παραστασιμότητα των χαρακτήρων των ηρώων.

Ο Γιάννης Δεγαίτης -Κεμπ με την εσωτερική του ερμηνεία, πυροδοτεί το φιλότιμο του λαϊκού ανθρώπου, που εξανίσταται στην συναίσθηση της ασχήμιας.

Η Κάθυ της Πηνελόπης Μαρκοπούλου είναι αποφασισμένη να γίνει «μαμά» μ’ ένα πολύ πρωτότυπο και σκανδαλώδη τρόπο. Αρχικά συγκινητική καθώς στη θέση του νέου, λαχταρά το παιδί της, που με το έτσι θέλω έδωσε για υιοθεσία ο Εντ, σπρωγμένος από εκδίκηση. Ευγενικά προκλητική και στρατηγικά ερωτική δεν θ’ αφήσει το ουρανοκατέβατο δώρο της τύχης ανεκμετάλλευτο. Θα τα κάνει όλα μέσα στην σεξουαλική της νεύρωση, με στοργική αγάπη μητέρας.

Ο Δημήτρης Μυλωνάς ως Εντ είναι ανεπανάληπτος. Διαθέτει την φλεγματική ιδιοσυγκρασία ενός gay Άγγλου και όλο εκείνο το εθιμοτυπικό στυλ του ανθρώπου με τους καλούς εξωτερικά τρόπους, που του προσδίδουν ψεύτικη υπόσταση. Είναι απολαυστικός καθώς από την αντίδραση μετακυλά στην αποδοχή του νέου και στην διεκδίκησή του, προσφέροντας γη και ύδωρ.

Κύριος Σλόουν ο Γιώργος Νούσης. Με το στυλ του απατεώνα, την επίγνωση της νιότης, την πονηριά και την αυθάδεια του κολασμένου, της ψευτοαθωώτητα της αλητείας, την όψη του αδίστακτου κακοποιού, τα γούστα της ιδιόμορφης σεξουαλικής του ταυτότητας χειραγωγεί τους πάντες. Ως θεατρικός χαρακτήρας γίνεται αντιπαθής, γιατί είναι διεφθαρμένος, επικίνδυνος κι αδίστακτος.

Το απρόσωπο και λιτό σκηνικό, τα προσωπικά κοστούμια, οι σχεδιασμοί των φωτισμών, οι κινήσεις βιαιότητας και στοργής, οι εκφράσεις που μαλακώνουν όταν δεν αγρεύουν, η ένταση της φωνής που κυμαίνεται ανάμεσα σε αντιφάσεις και αναιρέσεις σε σκηνές ζηλοτυπίας και σε καυγάδες διεκδίκησης που τις χαρακτηρίζει πανέξυπνο χιούμορ, δημιούργησαν μια ολοκληρωμένη μικροαστική σάτιρα.

Το έργο, τέλειο δραματουργικά, αναδείχτηκε από τις δυνατές ερμηνείες των κωμικοτραγικών ηρώων – ηθοποιών. Στη χωματερή της προσωπικής τους ζωής, μπουκωμένοι από την δυσωδία των πράξεών τους πηγαίνουν με ελαφριά την καρδία από το κακό στο χειρότερο.

Στωικός ο αδύναμος μπρος στα γηρατειά πατέρας, που ωστόσο τολμά να ξεσκεπάσει το βρώμικο παρελθόν, πληρώνοντάς το ακριβά. Τραγικές φιγούρες τα δυο αδέλφια που εκμεταλλεύονται εθελοτυφλώντας τα απρόβλεπτα γεγονότα, «ώστε να εκβιάσουν έναν κακοποιό να πέσει στα ευυπόληπτα κρεβάτια τους». Επαχθέστεροι ακόμα και από τον ίδιο, καθώς με Σολομώντεια απόφαση διαπραγματεύονται τα ποσοστά της επαίσχυντης λεία τους. Θλιβερή φιγούρα επίσης το «παιδί» με την γλυκιά όψη και την οσμή της ψυχικής μόλυνσης.

Μια παράσταση υψηλών επιδόσεων και πρόσληψης από τους θεατές.

fsds

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές

Μετάφραση: Άννα Ελεφάντη, Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Θάλεια Βελεγράκη
Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Σαραντοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Στεφανία Σαμαρά
Trailer – φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Δημιουργία αφίσας: Στέφανος Μασούρας, Μαρία Κονταξάκη
Επιμέλεια μαλλιών: Τalkin’ Heads
Μακιγιάζ: Γεωργία Κριεμπάρδη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):
Γιάννης Δεγαΐτης: Κέμπ
Πηνελόπη Μαρκοπούλου: Κάθυ
Δημήτρης Μυλωνάς: Εντ
Γιώργος Νούσης: Σλόουν

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 18:00

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 13 ευρώ
Φοιτητικό – άνω των 65: 10 ευρώ
Ανέργων: 8 ευρώ

Διάρκεια: 110′

Θέατρο Αγγέλων Βήμα
Σατωβριάνδου 36 (Μετρό Ομόνοια)
Τηλέφωνο : 210-5242211