Η Λουσίντα Τσάιλντς, μαθήτρια του αστέρα της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής Merce Cunningham, παρουσιάζει στα 75 της για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο της Available light.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ένα έργο μεταμοντέρνο, που συνυπογράφουν η πρωτοποριακή χορεύτρια και χορογράφος Τσάιλντς, ο πολυβραβευμένος μετα-μινιμαλιστής συνθέτης Τζων Άνταμς και ο «σταρ» της αρχιτεκτονικής Φρανκ Γκέρυ.

Για την παράσταση που έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό της Στέγης, ο Μartin Bernheimer είπε, το 1983, στην πρεμιέρα: «Εάν αυτό είναι πραγματικά το καλύτερο φως, ας υπάρχει σκοτάδι».

Σίγουρα το Available light, που εγκαινίασε τα προγράμματα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες, ξάφνιασε.

«Ο χορός όχι μόνο ως οριζόντια αλλά και κάθετη γεωμετρία» συμβαίνει σε εξέλιξη σ’ ένα μοντέρνο σχεδιασμό ήχου και φωτός. Ηλεκτρονική μουσική με «προσωπικό μαγνητισμό», σμίγει με την ανάμιξη φυσικού και τεχνητού φωτός, που δίνει και τον τίτλο στο έργο. Οι θεατές καλούνται να αντιληφθούν με τις αισθήσεις και να διευρύνουν στην αντίληψή τους το αόρατο διαθέσιμο εκθαμβωτικό φως.

Το σκηνικό, κατασκευασμένο από βιομηχανικά υλικά, μεταφέρεται ανά τον κόσμο, προσαρμοζόμενη στον εκάστοτε χώρο. Δυο διαφορετικά παράλληλα επίπεδα με 4 διαφορετικές εισόδους, δίνουν στους χορευτές χώρο με την κατακόρυφη υπέρθεσή τους, ώστε να αναπτύξουν το εξατομικευμένο με το συνολικό αίσθημα.

Η ομάδα των καλλιτεχνών με την πολυμορφία της δεν είναι κάτι κοινότοπο, αλλά οι σωματικές διαφορές τους προσφέρουν θεατρικότητα, καθώς εκφράζουν την ένταση της μουσικής στα σώματά τους. Ακριβείς θέσεις και κινήσεις που ακολουθούν το απλό «περιπατητικό» λεξιλόγιο του χορού, δίνουν ένα περίπλοκο χορευτικό αριστούργημα. Το χαρακτηρίζει κίνηση μινιμαλιστική και το χρωματίζει η κομψή αισθητική των κοστουμιών, σε χρώματα μαύρο, κόκκινο και λευκό.

Σ’ ένα ενιαίο και αδιάσπαστο έργο, εικαστική τέχνη και χορός σε κοινά άλματα και γωνίες, αποτελούν «χαρά για τις αισθήσεις».

Συντελεστές

Μουσική: John Adams

Χορογραφία: Lucinda Childs

Σχεδιασμός σκηνικών: Frank O. Gehry

Σχεδιασμός φωτισμών: Beverley Emmons, John Torres

Σχεδιασμός κοστουμιών: Kasia Walicka Maimone

Σχεδιασμός ήχου: Mark Grey

Ερμηνεύει η Lucinda Childs Dance Company με τους Ty Boomershine, Katie Dorn, Katherine Helen Fisher, Sarah Hillmon, Anne Lewis, Sharon Milanese, Patrick John O’Neill, Matt Pardo, Lonnie Poupard Jr., Caitlin Scranton, Shakirah Stewart

Αναπληρωτής γενικός διευθυντής: Linsey Bostwick

Διεύθυνση ομάδας: Katie Ichtertz

Διεύθυνση παραγωγής: Jeremy Lydic

Διεύθυνση σκηνής: Jason Kaiser

Εκτέλεση παραγωγής: Kaleb Kilkenny, Alisa E. Regas

Παραγωγή: Pomegranate Arts, Inc.

Εκτελεστική παραγωγός: Linda Brumbach

Η αναβίωση του Available Light για το 2015 ήταν ανάθεση των: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, Αθήνα· Cal Performances, University of California, Μπέρκλεϋ· Festspielhaus St. Pölten· FringeArts, Philadelphia με την υποστήριξη του The Pew Center for Arts & Heritage· Glorya Kaufman Presents Dance at the Music Center and The Los Angeles Philharmonic Association· International Summer Festival Kampnagel, Αμβούργο· Tanz Im August, Βερολίνο· Théâtre de la Ville, Παρίσι και Festival d’Automne, Παρίσι.

Το Available Light αναπτύχθηκε στο MASS MoCa (Massachusetts Museum of Contemporary Art).

Ομάδα Παραγωγής

Επίβλεψη Ήχου: Lilly West

Συνεργάτες του Frank O. Gehry: Σχεδιαστική ομάδα των Leif Halverson, Meaghan Lloyd, David Nam

Σκηνικές κατασκευές: Tom Carroll Scenery

Βοηθός ενδυματολόγος: Mary Kokie McNaugher

Κατασκευή κοστουμιών: Colin Davis Jones Studios, Carelli Costumes

Διεύθυνση προβών: Ty Boomershine

Διδασκαλία προβών της ομάδας: Sharon Milanese, Matt Pardo

Αναπληρωτές: Josh Christopher, Benny Olk

Οι πρόβες για το έργο έγιναν στο Mark Morris Dance Center.

Το «Light Over Water» του John Adams χρησιμοποιείται μετά από συνεννόηση με τη Hendon Music, Inc. (εταιρεία, εκδότης και κάτοχος δικαιωμάτων της Boosey & Hawkes).