Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου έφτασε και όσοι δεν καταφέρατε να αποδράσετε από το κλεινόν άστυ, δεν χρειάζεται να τα βάψετε μαύρα. Μπορείτε να απολαύσετε τις βόλτες σας στην Αθήνα, ενώ σίγουρα είναι μια καλή ευκαιρία για θέατρο.

Εξάλλου, ήδη στη θεατρική σκηνή της πόλης έχουν κάνει πρεμιέρα εξαιρετικές παραστάσεις και σε αυτές έρχονται να προστεθούν και οι νέες από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες. Έργα που επιστρέφουν στη σκηνή μετά την επιτυχία που γνώρισαν και αγαπήθηκαν από το κοινό, κλασικά αριστουργήματα, θρίλερ, κωμωδίες, ακόμη και ντοκιμαντέρ.

Η λίστα είναι μεγάλη και αυτή την εβδομάδα και οι παραστάσεις που καταφτάνουν, είναι από αυτές που δεν… χάνονται!

Η δημοκρατία του μπακλαβά – Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης

Μετά από διεθνή περιοδεία σε 10 χώρες και απανωτές βραβεύσεις, η σουρεαλιστική κωμωδία του Φεστιβάλ Αθηνών, που συζητήθηκε όσο καμία άλλη, δίνει ξανά ραντεβού με το κοινό της πόλης για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Η Δημοκρατία του Μπακλαβά ήταν ένα ψηφιακό μικρό έθνος, εγκατεστημένο αρχικά στην μαρτυρική πόλη του Μεσολογγίου. Ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Fatih Demir και την μαθηματικό Σοφία Παπαδάκη. Οι δυό τους αναδείχθηκαν πρόεδρος και αντιπρόεδρος του νέου κράτους στην πρώτη διακήρυξη ανεξαρτησίας. Η Δημοκρατία του Μπακλαβά είχε τη δική της κυβέρνηση, νόμισμα και δημόσιες υπηρεσίες.

Ωστόσο, ποτέ δεν αναγνωρίστηκε επίσημα ως κυρίαρχο κράτος από καμία χώρα του κόσμου. Θεωρήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση τέχνασμα για να συγκεντρώσει χρήματα από τουρίστες, αποφεύγοντας την εθνική φορολογία και καταλήφθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις στις 26 Ιουλίου της επόμενης χρονιάς της ίδρυσής της. Από την πρώτη στιγμή της κατάλυσής της, η ιστορία της «Δημοκρατίας του Μπακλαβά» έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας ντοκιμαντέρ. Σήμερα αποτελεί το ελντοράντο για τους φανατικούς μεταλλευτές κρυπτονομισμάτων, καθώς ένα μεγάλο πόσο βρίσκεται ακόμα θαμμένο στις στάχτες της.

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: ΑνέστηςΑζάς
Κείμενο: Γεράσιμος Μπέκας, Μιχάλης Πητίδης, Ανέστης Αζάς
Παίζουν οι ηθοποιοί: Cem Yigit Üzümoglu, Στέλλα Βογιατζάκη, Γιώργος Κατσής, Gary Salomon
Πρεμιέρα 25 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 και 21:15, Κυριακή 20:00
Προπώληση: more.com
Θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης Κυψέλης 54, Αθήνα

Ήταν όλοι τους παιδιά μου – Θέατρο Αλκυονίς

Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλλερ, «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», το οποίο – όπως τα περισσότερα έργα του συγγραφέα – βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Ο εργοστασιάρχης Τζο Κέλλερ πουλάει ελαττωματικά εξαρτήματα πολεμικών αεροπλάνων στην Αμερικάνικη Αεροπορία. Κάποια αεροπλάνα πέφτουν και σκοτώνονται εικοσιένα άτομα. Ο Κέλλερ αθωώνεται. Ο ένας του γιος επιστρέφει σώος από τον πόλεμο, όμως ο άλλος είναι αγνοούμενος.
H απληστία, το ιδιωτικό απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, το κέρδος εις βάρος της ανθρώπινης ζωής, είναι οι βασικοί άξονες του έργου, που μετά από μια σειρά αλλεπάλληλων γεγονότων και αποκαλύψεων οδηγούν σε τραγωδία…

Απόδοση – Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης
Διανομή:
Τζό Κέλλερ: Γιώργος Γάλλος
Κέητ Κέλλερ: Άννα Μάσχα
Κρις Κέλλερ: Κωνσταντίνος Μπιμπής
Άννυ: Λίλα Μπακλέση
Λύντια: Άννα Λουϊζίδη
Τζώρτζ: Δημήτρης Σέρφας
Φωτογραφίες πρόβας: Βαγγέλης Βλασσόπουλος

Πεμιέρα 25 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Τετάρτη 19:30, Πέμπτη 20:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 & 21:00, Κυριακή 19:00
Προπώληση: more.com
Θέατρο ΑΛΚΥΟΝΙΣ Ιουλιανού 42, Αθήνα

2:22 – A Ghost Story – Θέατρο Αλάμπρα

Ο Φάνης Μουρατίδης ανεβάζει για πρώτη φορά το υπερφυσικό θρίλερ του Danny Robbins, που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές στο West End του Λονδίνου και συνδυάζει ίντριγκα, χιούμορ και τρόμο. Το «2:22 – A Ghost Story» είναι γραμμένο από τον Danny Robins, δημιουργό του διάσημου BBC podcast «The Battersea Poltergeist», και μεταφέρει το κοινό σε μια νύχτα γεμάτη αγωνία, όπου αποκαλύπτονται μυστικά και το υπερφυσικό κάνει αισθητή την παρουσία του, γεγονός που οδηγεί τους ήρωες να αντιμετωπίσουν τις εσωτερικές συγκρούσεις τους και να αναζητήσουν την αλήθεια για τους ίδιους και τους άλλους.

Σκηνοθεσία: Φάνης Μουρατίδης
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Παίζουν: Φάνης Μουρατίδης, Φαίη Ξυλά, Ναταλία Δραγούμη, Στάθης Μαντζώρος, Γιώργος Ζαφειρόπουλος, Αθηνά Χατζηαθανασίου

Πρεμιέρα 25 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Τετάρτη 19:00, Πέμπτη 20:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 & 21:00, Κυριακή 19:00
Προπώληση: more.com
Θέατρο Αλάμπρα Στουρνάρη 53, Αθήνα

Το στρίψιμο της βίδας reloaded – Θέατρο Αργώ (Studio)

Υποψήφια στην κατηγορία διεθνούς ρεπερτορίου για βραβείο «Κάρολος Κουν» και «Ένωσης Κριτικών Θεάτρου», η παράσταση που κατέκτησε κοινό και κριτικούς επιστρέφει, μετά τα απανωτά sold out σε νέο χώρο. Εμπνευσμένοι από το αριστούργημα του Henry James «Το στρίψιμο της βίδας», οι σεναριογράφοι Σοφία Καζαντζιάν και Μάριος Ιορδάνου (Μαύροι Πίνακες) δημιούργησαν μία παράσταση που ξεπερνά τα θεατρικά στεγανά και προσφέρει στο κοινό την εμπειρία ενός ρεαλιστικού θρίλερ, με κινηματογραφικούς όρους, καταιγιστικό ρυθμό, σοκαριστικές ανατροπές, ερμηνείες που κόβουν την ανάσα, αλλά και ένα δυνατό μήνυμα για τον φαύλο κύκλο της βίας και των ορίων της ανθρώπινης ψυχής.

Μία νέα γυναίκα προσλαμβάνεται από έναν γοητευτικό, αλλά και σκοτεινό άντρα ως γκουβερνάντα για τα δύο του παιδιά. Σύντομα, θα βρεθεί εγκλωβισμένη στον πύργο, όπου διαμένουν ο γιος του, Ορφέας, η κόρη του, Δάφνη και η μυστηριώδης θεία τους, κυρία Απαρτιάν. Μία σειρά από απειλητικά γεγονότα θα οδηγήσουν την γκουβερνάντα σε ένα ακραίο παιχνίδι επιβίωσης. Είναι ο Πύργος στοιχειωμένος ή απλά αρέσουν στην οικογένεια τα «παράξενα» παιχνίδια; Θα μπορέσει η γυναίκα να ελευθερωθεί πριν… το στρίψιμο της βίδας;

Κείμενο: Σοφία Καζαντζιάν – Μάριος Ιορδάνου
Σκηνοθεσία – Σχεδιασμός φωτισμού – Μουσική επιμέλεια: Μάριος Ιορδάνου
Παίζουν: Σοφία Καζαντζιάν, Μάριος Ιορδάνου, Βαλεντίνο Βαλάσης, Γεωργία Δήμου
Φωτογραφίες: Μαρία Γαλάτη – Κατερίνα Σβορώνου

Πρεμιέρα 26 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Σάββατο 21:00 και Κυριακή στις 19:00
Προπώληση: more.com
Θέατρο Αργώ (Studio) Ελευσινίων 13 – 15, Αθήνα

Prima facie – Θέατρο Πορεία

Παπαληγουρα

Το παγκόσμιο θεατρικό, εκδοτικό και δικαστικό φαινόμενο, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή στην Ελλάδα, με τη Λένα Παπαληγούρα στον συγκλονιστικό ρόλο της δικηγόρου Tessa Ensler.
Η Tessa είναι μια νέα και λαμπρή δικηγόρος, εθισμένη στη νίκη. Έχει σφυρηλατήσει όλη την καριέρα της με απόλυτη αποφασιστικότητα, φροντίζοντας να ξεπεράσει την καταγωγή της από την εργατική τάξη για να μπορέσει να φτάσει στην κορυφή του παιχνιδιού. Και τα καταφέρνει. Πάντα τα καταφέρνει. Ξέρει καλά πως σε ένα ανδροκρατούμενο και βαθιά συντηρητικό σύστημα το «ποιον ξέρεις» και το «από που κατάγεσαι» είναι εξίσου σημαντικό με το «ποιος είσαι».

Δουλεύοντας σκληρά κάθε της υπόθεση έχει εξελιχθεί σε κορυφαία συνήγορο υπεράσπισης. Και καθοδηγούμενη από την πίστη της στο νομικό πλαίσιο και στο δικαίωμα για δίκαιες δίκες, δεν υπάρχει τίποτα που να αγαπά η Tessa περισσότερο από τη συγκίνηση που της χαρίζει το να αθωώνει πελάτες. Ένα βράδυ, ένα ραντεβού με έναν συνάδελφό της πάει τρομερά στραβά. Και η απρόσμενη τροπή των γεγονότων μετατοπίζει την ηρωίδα στην άλλη πλευρά του μαρτυρίου. Η ανερχόμενη δικηγόρος βρίσκεται ξαφνικά ανυπεράσπιστη μετά από σεξουαλική κακοποίηση. Και διαπιστώνει, για πρώτη φορά, ότι οι κανόνες του παιχνιδιού, που και η ίδια κατά καιρούς χρησιμοποίησε, τώρα μπορεί να μην την προστατεύσουν.

Μετάφραση: Δάφνη Οικονόμου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου
Ερμηνεύει η Λένα Παπαληγούρα
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός / Ελίνα Γιουνανλή

Πρεμιέρα 29 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη 21:00
Προπώληση: ticketservices.gr
Θέατρο Πορεία Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλατεία Βικτωρίας

Δύο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα… – ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος (συγγραφέας των έργων «Η Απαγωγή της Τασούλας», «Χορευτική Πανούκλα», «Η Ίτσα του Σάσμα») και η ηθοποιός Ελένη Στεργίου, ιδρυτικά μέλη των This Famous Tiny Circus theater group, ταξίδεψαν με τον συνεργάτη τους Πέτρο Μακρή στο Βουκουρέστι και κατέγραψαν, στην κάμερα και στο χαρτί, μαρτυρίες πολιτών που έζησαν τις στερήσεις, τον φόβο, την ανασφάλεια και την λογοκρισία του καθεστώτος Τσαουσέσκου. Οι συγκλονιστικές αφηγήσεις τους έγιναν το έδαφος για να γεννηθεί το τέταρτο θεατρικό έργο του Κωνσταντίνου Μάρκελλου, το οποίο, όπως και τα τρία προηγούμενα, ακροβατεί ανάμεσα στο ιστορικό ντοκουμέντο και την μυθοπλασία.

Ο Βλαντ, που πυροβολήθηκε στα επεισόδια που ακολούθησαν την ανατροπή του δικτάτορα ζει, ακόμη, με δύο σφαίρες σφηνωμένες στο κορμί του κι έχει μια ιστορία να αφηγηθεί. Ο Λουτσιάν, με το αινιγματικό και ένοχο παρελθόν του, διευθύνει έναν εκδοτικό οίκο και αναζητά μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν στα περιθώρια της Ιστορίας και «φαντασιώθηκαν την επανάσταση». Η Αντρία, που μόλις έχασε την μητέρα της, ψάχνει -ως πολιτική επιστήμονας και ως κόρη- απαντήσεις. Αποτολμά να ανοίξει τον φάκελο των Μυστικών Υπηρεσιών που αφορά στους γονείς της κι έρχεται αντιμέτωπη με αλήθειες που θα κλονίσουν κάθε της βεβαιότητα.

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος
Παίζουν (αλφαβητικά): Ανδρέας Νάτσιος, Γιώργος Παπαπαύλου, Ελένη Στεργίου
Στον ρόλο της Ιρίνα, ακούγεται η φωνή της Αλεξάνδρας Παντελάκη
Φωτογραφίες-Αφίσα: Valeria Isaeva

Πρεμιέρα 30 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Τετάρτη στις 20.00 & Πέμπτη στις 21.00
Προπώληση: ticketservices.gr
Θέατρο ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ, Ιάκχου 19, Γκάζι, Στάση Μετρό Κεραμεικός

Το Σχολείο των Γυναικών – Θέατρο Rex – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει ένα έργο-σταθμό του παγκόσμιου ρεπερτορίου, Το Σχολείο των Γυναικών του Μολιέρου, στην απαράμιλλη έμμετρη μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη. Μια καταιγιστική κωμωδία παρεξηγήσεων με την υπογραφή του Αλέξανδρου Μυλωνά, ο οποίος επιστρέφει δυναμικά στη σκηνοθεσία με έναν ανατρεπτικό θίασο, που υπόσχεται στιγμές αυθεντικής θεατρικής απόλαυσης.

Ο ώριμος σε ηλικία Αρνόλφος θέλει να απολαύσει τη συζυγική ευτυχία, αλλά τον κατατρέχει ο φόβος της απιστίας. Για αυτό επιλέγει ένα κορίτσι φτωχής οικογένειας, την τετράχρονη Αγνή και την αναθρέφει μακριά από τον κόσμο, ώστε να παραμείνει αφελής, υπάκουη και άρα πιστή σύζυγος. Αφού την κλείνει τα πρώτα της χρόνια σε μοναστήρι, την κρατά στη συνέχεια απομονωμένη σε ένα σπίτι κοντά του, με δυο υπηρέτες να τη φυλούν σαν κέρβεροι. Τα χρόνια περνούν και φτάνει η ώρα που ο Αρνόλφος περίμενε με ανυπομονησία: να κάνει επιτέλους την Αγνή γυναίκα του. Η ζωή, όμως, δεν ελέγχεται. Έχει άλλα σχέδια γι’ αυτόν. Η Αγνή έχει ερωτευτεί έναν νεαρό άντρα, τον Οράτιο. Και το χειρότερο; Τα αισθήματα είναι αμοιβαία! Η τυχαία συνάντηση του μεσόκοπου επίδοξου εραστή με τον ανταγωνιστή του θα φέρει μεγάλη ταραχή. Θα κατορθώσει άραγε ο Αρνόλφος να φέρει σε πέρας το σχέδιό του και να κάνει δική του την Αγνή; Θα βρει το θάρρος η Αγνή να διεκδικήσει το δικαίωμα στον έρωτα, την ελεύθερη επιλογή και την αυτοδιάθεση;

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Μυλωνάς
Στίχοι τραγουδιού: Φωτεινή Λαμπρίδη
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Στέλιος Ιακωβίδης, Μάγδα Καυκούλα, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιάννης Μπέζος, Κατερίνα Πατσιάνη, Ελίνα Ρίζου, Δρόσος Σκώτης, Γιώργος Τζαβάρας, Αινείας Τσαμάτης
Μουσικοί επί σκηνής: Γιάννης Αγγελόπουλος, Μένιος Γούναρης, Παρασκευάς Κίτσος, Βαγγέλης Παρασκευαΐδης, Δημήτρης Χουντής
Φωτογραφίες – Βίντεο παράστασης: Χρήστος Συμεωνίδης

Πρεμιέρα 30 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Τετάρτη έως Κυριακή στις 20:30
Προπώληση: ticketservices.gr
Θέατρο Rex – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»: Πανεπιστημίου 48, Αθήνα