Καταιγισμό πρεμιέρων έχουμε τη νέα εβδομάδα, με τις παραστάσεις που ανεβαίνουν να είναι εξαιρετικές οι περισσότερες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα. Έχουμε αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, οσκαρικές ταινίες που τώρα ανεβαίνουν στην ελληνική σκηνή, κωμωδίες, αλλά κι επαναλήψεις παραστάσεων που γνώρισαν επιτυχία κι επιστρέφουν με την ίδια φόρα.

Δείτε παρακάτω ποιες παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα, από απόψε και για τις επόμενες ημέρες και αξίζουν να τις δείτε από κοντά. Προτάσεις που θα σας σηκώσουν από τον καναπέ και θα σας στείλουν στο θέατρο.

Demons – Θέατρο Τζένη Καρέζη

Το ελκυστικά νοσηρό αυτό αριστούργημα του Λαρς Νόρεν – «εγγονού του Στρίνμπεργκ» για τους Σκανδιναβούς – φέρει όλη την παράνοια της «στρινμπεργκικής» δραματουργίας. Παράλληλα όμως αποκαλύπτεται ως ένα μοναδικό δείγμα μαεστρικού ψυχογραφήματος, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με τα ζητήματα της οικειότητας, της απώλειας, του μισογυνισμού, της ενδοοικογενειακής βίας, του εφησυχασμού, του τραύματος και του άγχους.

Την παραμονή μιας κηδείας, δύο ζευγάρια συναντιούνται για «χαλαρό» ποτό, σε ένα υπέροχο αστικό loft της Στοκχόλμης. Καθώς η νύχτα εξελίσσεται και υπό την επήρεια του αλκοόλ, οι χαρακτήρες αρχίζουν να προβάλλουν τις απογοητεύσεις για τη ζωή τους, δοκιμάζοντας σταδιακά όλο και πιο σουρεαλιστικά και μοχθηρά κοινωνικά παιχνίδια, με αποτέλεσμα τις μεταξύ τους συγκρούσεις και τη ρήξη με τους προσωπικούς τους δαίμονες.

Φωτογραφία Ελίνα Γιουνανλή

Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουγάρης
Διανομή
Φρανκ: Ιωάννης Παπαζήσης
Καταρίνα: Ιωάννα Παππά
Τόμας: Γιάννης Κουκουράκης
Γκένα: Μαρίζα Τσάρη

Πρεμιέρα: 18 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00
Προπώληση: more.com
Θέατρο Τζένη Καρέζη – Ακαδημίας 3, Αθήνα

Ο θείος Βάνιας – Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ο Δημήτρης Καταλειφός επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι και επιλέγει να σκηνοθετήσει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τον εμβληματικό «Θείο Βάνια» του Άντον Τσέχωφ.

Η ιστορία επικεντρώνεται στον Θείο Βάνια, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διαχείριση του κτήματος της οικογένειας για λογαριασμό του κουνιάδου του, του συνταξιούχου πλέον καθηγητή Σερεμπριάκωφ. Όταν ο Σερεμπριάκωφ, μαζί με τη νεαρή και όμορφη σύζυγό του Γιελένα, έρχεται να ζήσει στο κτήμα, η παρουσία του προκαλεί ταραχή. Ο Βάνιας, απογοητευμένος από τη ζωή του και την ανούσια αφοσίωσή του στον καθηγητή, συνειδητοποιεί ότι έχει σπαταλήσει τα χρόνια του σε μάταιες προσπάθειες. Παράλληλα, ο γιατρός Αστρώβ, που συχνά επισκέπτεται το κτήμα, γοητεύεται από την Γιελένα, ενώ η Σόνια, κόρη του καθηγητή από τον πρώτο του γάμο, είναι ερωτευμένη με τον Αστρώβ. Ωστόσο, οι έρωτες αυτοί είναι χωρίς ανταπόκριση, προκαλώντας συναισθηματική σύγχυση και θλίψη στους χαρακτήρες.

Φωτογραφία Πάτροκλος Σκαφίδας

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καταλειφός
Διανομή (με σειρά εμφάνισης):
Νένα: Κλεοπάτρα Τολόγκου
Γιατρός Άστρωφ: Παναγιώτης Μπουγιούρης
Βάνιας: Δημήτρης Καταλειφός
Σερεμπριακώφ: Βαγγέλης Ρόκκος
Τελιέγκιν: Μενέλαος Χαζαράκης
Σόνια: Αμαλία Νίνου
Ελένα: Τζένη Θεωνά
Μαρία Βασίλιεβνα: Στέλλα Κρούσκα
Εφήμ: Φοίβος Σαμαρτζής

Πρεμιέρα: Παρασκευή 18 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Τετάρτη & Κυριακή: 19.00, Πέμπτη & Παρασκευή: 20.30, Σάββατο 17.30 & 21.00
Προπώληση: more.com
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά -Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς

Chicago the Musical – CHRISTMAS THEATER

Το μακροβιότερο μιούζικαλ στην ιστορία του Μπρόντγουεϊ έρχεται στην Αθήνα με την αυθεντική παραγωγή και ένα καστ κορυφαίων ερμηνευτών στο Γαλάτσι για να ξεκινήσει την ευρωπαϊκή του περιοδεία. Την «αθώα» Ρόξι Χαρτ, υποδύεται η Νάντια Μπουλέ και αυτή είναι η πρώτη φορά που συναντάμε ελληνίδα ηθοποιό στον συγκεκριμένο πρωταγωνιστικό ρόλο. Το αντίπαλον δέος της Βέλμα Κέλι ερμηνεύει η Λόρα Τάιλερ.

Το Chicago διαδραματίζεται στην καρδιά της ομώνυμης πόλης την εποχή της ποτοαπαγόρευσης και ακολουθεί την καθηλωτική ιστορία της Ρόξι Χάρτ, μιας μικρής χορεύτριας με μεγάλα όνειρα για δόξα. Όταν η Ρόξι βρίσκεται μπλεγμένη σε μια σκανδαλώδη υπόθεση δολοφονίας, προσλαμβάνει τον επιδέξιο και χαρισματικό δικηγόρο Μπίλι Φλιν για να χειραγωγήσει τα μέσα ενημέρωσης και να επηρεάσει την κοινή γνώμη υπέρ της. Αλλά η Ρόξι σύντομα ανακαλύπτει ότι δεν είναι η μόνη που διεκδικεί τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς η συγκρατούμενή της, Βέλμα Κέλι, μια βαριετέ σταρ, παλεύει επίσης για τη φήμη και την ελευθερία της μέσα στο χάος της φυλακής της κομητείας Κουκ.

Φωτογραφία Jeremy Daniel

Σενάριο: Fred Ebb και Bob Fosse
Σκηνοθεσία της αυθεντικής παραγωγής της Νέας Υόρκης: Walter Bobbie
Σκηνοθεσία της αναπαράστασης της αυθεντικής παραγωγής της Νέας Υόρκης: Nigel West
Χορογραφίες της αυθεντικής παραγωγής: Ann Reinking
Χορογραφίες της αναπαράστασης της αυθεντικής παραγωγής της Νέας Υόρκης: David Bushman
Ερμηνεύουν: Νάντια Μπουλέ, Λόρα Τάιλερ

Παραστάσεις: 18 – 20 Οκτωβρίου
Διάρκεια: 150 λεπτά
Προπώληση: more.com
CHRISTMAS THEATER – Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου

The dumb waiter – Θέατρο Σημείο

Η Δανάη Σπηλιώτη μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Τάο» (2023) και του «Πλατόνοφ» (2023) σκηνοθετεί τον Αντώνη Καφετζόπουλο και τον Μιχάλη Τιτόπουλο σ΄ ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Θεάτρου του Παραλόγου, το «The Dumb Waiter», του Χάρολντ Πίντερ.

Dumb Waiter: ο μικρός ανελκυστήρας φορτίων που χρησιμεύει για τη μεταφορά φαγητών και σερβίτσιων από και προς την κουζίνα. Κυριολεκτικά, μπορεί να σημαίνει είτε «χαζός σερβιτόρος», είτε «μουγγός σερβιτόρος», είτε, ακόμα πιο κυριολεκτικά, «ο χαζός που περιμένει». Ο Μπεν και ο Γκας κλεισμένοι σε ένα υπόγειο δωμάτιο περιμένουν τις οδηγίες τους. Ο χρόνος κυλά, η ένταση πυκνώνει σε κάθε ανάσα, ενώ οι ήρωες μιλούν σοβαρά για πολύ καθημερινά θέματα: τα σακουλάκια του τσαγιού, το ποδόσφαιρο, τις ασήμαντες ειδήσεις της τρίτης σελίδας στην εφημερίδα.

Όμως, οι μυστηριώδεις και παράλογες παραγγελίες που έρχονται – κυριολεκτικά – άνωθεν, ανεβάζουν την ένταση, τεντώνουν τα νεύρα και δημιουργούν μιαν αίσθηση επικείμενης απειλής. Ο γνώριμος και οικείος κόσμος διαρρηγνύεται. Σαν κάποια δύναμη να παίζει ένα παιχνίδι. Η ιεραρχία αμφισβητείται, το δωμάτιο μοιάζει με παγίδα και οι ήχοι του ανελκυστήρα και των σωληνώσεων, υπονοούν ότι η πραγματικότητα, ίσως, δεν είναι αυτή που φαίνεται. Στα μάτια των ανδρών κυριαρχεί η ανησυχία: η κωμική αδυναμία να κατανοήσουν και να ελέγξουν τον παράξενο κόσμο που κατοικούν.

Σκηνοθεσία: Δανάη Σπηλιώτη
Διανομή: Αντώνης Καφετζόπουλος, Μιχάλης Τιτόπουλος

Πρεμιέρα: Παρασκευή 18 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Πέμπτη: 21.00, Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 20.00
Προπώληση: more.com
Θέατρο Σημείο – Χαριλάου Τρικούπη 4, Καλλιθέα

Η δεξιά, η αριστερά και ο κυρ-Παντελής – Μικρό Παλλάς

Ο Σταμάτης Φασουλής σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στη σπαρταριστή κωμωδία «Η δεξιά, η αριστερά και ο κυρ-Παντελής» του Αλέκου Σακελλάριου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1946 από το Θίασο Κοτοπούλη στο θέατρο Rex, με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Λογοθετίδη.

Το έργο παρουσιάζει την πορεία μίας οικογένειας που από την απελευθέρωση περνάει στα Δεκεμβριανά και τελειώνει μετά τη συνθήκη της Βάρκιζας. Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή που δεν είναι σίγουρο αν υπάρχει σε άλλη κωμωδία στο ελληνικό θέατρο. Είναι γεγονότα που έχουν ιδωθεί από πολλές γωνίες, αλλά ίσως για πρώτη φορά, τα βλέπουμε μέσα από το μάτι δύο κορυφαίων συγγραφέων, όπως είναι ο Αλέκος Σακελλάριος και ο Χρήστος Γιαννακόπουλος.

Φωτογραφία Γιώργος Καβαλλιεράκης

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Παίζουν: Σταμάτης Φασουλής, Ελένη Καστάνη, Γιώργος Δεπάστας, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Γιώργος Βουρδαμής, Απόστολος Καμιτσάκης, Γιώργος Κορομπίλης, Μαρία Καραβά

Πρεμιέρα: Παρασκευή 18 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Τετάρτη, Κυριακή: 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00, 21:00
Προπώληση: more.com
Μικρό Παλλάς – Αμερικής 4, Αθήνα

Nachtland (Νάχτλαντ) – Θέατρο Αποθήκη

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή το καινούργιο έργο του Μάριους φον Μάγενμπουργκ, «Νάχτλαντ» (Nachtland). Η λέξη «Nachtland» είναι μία «κατασκευασμένη» γερμανική λέξη, που δηλώνει τον τόπο όπου βασιλεύει το αιώνιο σκοτάδι. Πρόκειται για μία καυστική σάτιρα για τις σύγχρονες σχέσεις (ερωτικές, συγγενικές), το χρήμα, την τέχνη, τον φασισμό, την άνοδο της νέας δεξιάς και τις αντιλήψεις που έχουμε καταχωνιασμένες βαθιά στο υποσυνείδητό μας.

Σήμερα, κάπου στην Γερμανία. Δύο αδέρφια, η Νίκολα κι ο Φιλίπ τσακώνονται καθώς καθαρίζουν το σπίτι του νεκρού πατέρα τους. Μόλις βρίσκουν έναν παλιό πίνακα στη σοφίτα με την υπογραφή του καλλιτέχνη «Α. Χίτλερ» (!) τα πράγματα ζορίζουν… Η Νίκολα θέλει να τον πουλήσει, ο Φιλίπ θέλει να τον κρατήσει κι η σύζυγός του, Τζούντιθ, θέλει να τον κάψει. Η κατάσταση δεν θα αργήσει να βγει εκτός ελέγχου…

Μετάφραση-Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Νικορέστης Χανιωτάκης
Πρωταγωνιστούν: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Κάτια Γκουλιώνη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιάννης Στεφόπουλος, Σπύρος Σταμούλης

Πρεμιέρα: Παρασκευή 18 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Πέμπτη : 21:00, Παρασκευή : 21:00, Σάββατο: 18:00 και 21:00, Κυριακή : 19:00
Προπώληση: more.com
Θέατρο Αποθήκη – Σαρρή 40, Αθήνα

Caveman – Θέατρο Αργώ

Κάποιες χιλιάδες χρόνια το ερώτημα ήταν αναπάντητο: Σε τι είναι διαφορετικοί γυναίκες και άντρες; Μετά η απάντηση δόθηκε: Σε όλα! Ο πιο δημοφιλής άνθρωπος των σπηλαίων επιστρέφει με τη νέα θεατρική σεζόν στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Αργώ. Η Θέμις Μαρσέλλου σκηνοθετεί τον Γιάννη Δρακόπουλο σε μια παράσταση που θα συζητηθεί.

Το «Defending the Caveman» είναι μια κωμωδία που γράφτηκε από τον αμερικανό ηθοποιό και κωμικό Rob Becker, σχετικά με τις παρεξηγήσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι σε σαράντα πέντε χώρες, σε όλο τον κόσμο.

Απόδοση-Σκηνοθεσία: Θέμις Μαρσέλλου
Ερμηνεύει ο Γιάννης Δρακόπουλος

Πρεμιέρα: Δευτέρα 21 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Προπώληση: more.com
Θέατρο Αργώ: Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο

ΜΑΙΡΟΥΛΑ – Θέατρο Μικρό Χόρν

Ο εξαιρετικός μονόλογος Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. της Λένας Κιτσοπούλου που γράφτηκε το 2009 κατόπιν παραγγελίας του Εθνικού Θεάτρου και γνώρισε μεγάλη επιτυχία, επιστρέφει στη σκηνή με την Μαρία Σολωμού.

Μία γυναίκα 37 ετών που μας ταξιδεύει -πάνω από το ανταριασμένο αρχιπέλαγος της Αθήνας- προς τη δική της Ιθάκη, με μια και μοναδική σωσίβια λέμβο: το καυστικό και ειρωνικό χιούμορ της! Ανοίγει την πόρτα του μπάνιου της στο κοινό και μοιράζεται μαζί του, μία απίστευτη εμπειρία ενσυναίσθησης και διαφυγής από την αμείλικτη καθημερινότητα. Στη λευκή μπουγάδα της απλώνει και τα άπλυτα της ανθρώπινης φυλής, τα πιάνει με μανταλάκια και περιμένει να στεγνώσουν για να τα μαζέψουμε όλοι μαζί.

Φωτογραφία Αχιλλέας Χαρίτος

Σκηνοθεσία: Φρόσω Λύτρα
Στην σκηνή: Μαρία Σολωμού

Πρεμιέρα: Δευτέρα 21 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη: 20:00
Προπώληση: more.com
Θέατρο Μικρό Χόρν – Αμερικής 10, Aθήνα

Αμφιβολία – Θέατρο Δημήτρης Χορν

Ένα από τα πλέον συζητημένα θεατρικά έργα των τελευταίων ετών, η «Αμφιβολία» (Doubt: a parable) του John Patrick Shanley, και το οποίο το 2008 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με την Μέριλ Στριπ και τον Φίλιπ Σέιμορ Χόφμαν, αποσπώντας πολλές υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανεβαίνει στη σκηνή με την Φιλαρέτη Κομνηνού στον ρόλο της αδελφής Αλοίσιους.

Η αδελφή Αλοίσιους κατηγορεί τον πατέρα Φλυν για σεξουαλική παρενόχληση προς έναν 12χρονο, μαύρο μαθητή στο καθολικό σχολείο που διευθύνει η ίδια. Ο πατέρας Φλυν υπερασπίζεται τον εαυτό του και τις πράξεις του. Ισχυρίζεται πως επιθυμία του είναι η εκκλησία του Θεού να είναι ανοικτή σε όλο τον κόσμο και το εκπαιδευτικό σύστημα να γίνει πιο προοδευτικό. Η αδελφή Αλοίσιους σέβεται και τηρεί την παράδοση, είναι πειθαρχημένη, προστατευτική προς τους μαθητές του σχολείου της και άκρως συντηρητική. Απεχθάνεται τους νεωτερισμούς επίσης. Αυτές οι αρχές και οι βεβαιότητες κατευθύνουν τις σκέψεις και τις πράξεις της. Το ίδιο και η βαθιά πίστη της στην Καθολική Εκκλησία, εκεί που υπακούει πολλά χρόνια τώρα. Κι αν κάποια στιγμή αποδειχθεί ότι η κρίση της δεν είναι σωστή; Κι αν όλα όσα πίστευε μέχρι σήμερα αποδειχθούν ψεύτικα;

Φωτογραφία Χρήστος Συμεωνίδης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου
Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Νικόλας Χανακούλας, Χριστίνα Χριστοδούλου, Ξένια Ντάνια

Πρεμιέρα: Δευτέρα 21 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Κυριακή 21:00, Δευτέρα και Τρίτη 20:00
Προπώληση: more.com
Θέατρο Δημήτρης Χορν – Αμερικής 10, Σύνταγμα

Λύκαινες – Θέατρο Εμπορικόν

Η ιστορία αφορά 5 γυναίκες. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι μία συνηθισμένη ιστορία, αλλά δεν είναι. Είναι μία ιστορία διεκδικήσεων; Όχι καθόλου. Επανάστασης τότε; Ούτε. Είναι απλώς μία ιστορία που συνδυάζει χιούμορ και σασπένς και πραγματεύεται ανθρώπινες σχέσεις και καταστάσεις. Όλα «κινούνται» μέσα σε ένα διαμέρισμα. Κοντά μας. Στα όρια της πόλης.

Στις παρυφές, λοιπόν, της δικής μας πόλης, σε ένα μέρος ήσυχο και ερημικό, βρίσκεται μισοκρυμμένο αυτό το ατμοσφαιρικό διαμέρισμα. Αθέατο από το δρόμο, ζωσμένο από δέντρα και φυλλωσιές, με αλλόκοτες σκιές ζώων και άλλων όντων να χορεύουν επάνω στους τοίχους και τα πατώματά του. Πέντε γυναίκες, με αφορμή την αγοραπωλησία του, συναντιούνται, γνωρίζονται, συγκρούονται, αγαπιούνται. Κάθε μία τους, από τη μικρότερη μέχρι τη γηραιότερη, έχει τις δικές της επιδιώξεις, τον δικό της ηθικό κώδικα, αλλά και τα δικά της φαντάσματα. Οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν κι έτσι, θα ζήσουν μαζί μία ιστορία από αυτές που αφήνουν αιώνιο αποτύπωμα.

Φωτογραφία Γιώργος Καλφαμανώλης

Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Πρωταγωνιστούν: Ράνια Οικονομίδου, Αγλαΐα Παππά, Βίκυ Βολιώτη, Νικολέττα Καρρά, Ισιδώρα Δωροπούλου

Πρεμιέρα: Τρίτη 22 Οκτωβρίου,
Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη : 20:00
Προπώληση: more.com
Θέατρο Εμπορικόν – Σαρρή 11, Ψυρρή

Η κόρη του λοχαγού – Σύγχρονο Θέατρο

Ένα από τα πρώτα αριστουργήματα της ρωσικής λογοτεχνίας του Αλεξάντρ Σεργκέγιεβιτς Πούσκιν, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μία υπέροχη ιστορία που διαδραματίζεται στις ρωσικές στέπες, ξεκίνησε ως μια ιστορική καταγραφή της αγροτικής λαϊκής εξέγερσης του 1773 και εξελίχθηκε σε έναν ύμνο για τον έρωτα, τη φιλία, τα υψηλά ιδανικά και την αξία της ηθικής!

Ο Πιοτρ Αντρέγιεβιτς, ένας καλομαθημένος ευγενής, γίνεται δεκαεπτά και είναι αναγκασμένος να υπηρετήσει φαντάρος σε ένα οχυρό στην επαρχία, κάπου στα σύνορα της αχανούς ρωσικής αυτοκρατορίας. Εκεί γνωρίζει την οικογένεια του διοικητή, λοχαγού Μιρόνοφ, και ερωτεύεται την φτωχή μοναχοκόρη του, Μαρία Ιβάνοβνα. Οι δύο νέοι αποφασίζουν να παντρευτούν αλλά έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά δυσκολιών, από αντιζηλίες και δολοπλοκίες μέχρι και ταξικά εμπόδια. Ένας πόλεμος όμως, ιστορικό γεγονός, θα έρθει να ανατρέψει την φυσική ροή της ζωής, την καθημερινότητα των ανθρώπων της περιοχής, και να προσθέσει τη μεγαλύτερη δοκιμασία σ’ αυτόν τον έρωτα.

Φωτογραφία Χρήστος Συμεωνίδης

Θεατρική διασκευή – Απόδοση – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Πρωταγωνιστούν: Παντελής Δεντάκης, Μιχάλης Οικονόμου, Μαριάμ Ρουχάτζε, Σταύρος Σβήγκος, Θάλεια Σταματέλου

Πρεμιέρα: Τετάρτη 23 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Τετάρτη 21:15, Πέμπτη 21:15, Σάββατο 18:15, Κυριακή 18:00
Προπώληση: ticketservices.gr
Σύγχρονο Θέατρο– Ευμολπιδών 45, Αθήνα

Brokeback Mountain – Θέατρο Κνωσός

Το γεμάτο ευαισθησία διήγημα της Άννι Πρου για την περίπλοκη αγάπη ανάμεσα σε δύο καουμπόηδες που κράτησε μια ζωή έγινε παγκοσμίως γνωστό από την ομώνυμη κλασική πλέον κινηματογραφική ταινία και ακολούθησε η θεατρική διασκευή του Άσλεϊ Ρόμπινσον, που ανεβαίνει στη σκηνή για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Οι εικοσάχρονοι Ένις ντελ Μαρ και Τζακ Τουίστ γνωρίζονται μέσα σε ένα γραφείο εύρεσης εργασίας, όταν πιάνουν εποχική δουλειά ως βοσκοί στα άγρια βουνά του Γουαϊόμινγκ. Μέσα στην απομόνωση του τοπίου, στα βοσκοτόπια και τις κορυφές όπου το καλοκαίρι δεν φτάνει ποτέ, τα δυο αγόρια αναπτύσσουν μια βαθιά και απροσδόκητη σύνδεση. Η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου συλλαμβάνει την ωμή και οικεία ουσία της πρωτότυπης ιστορίας, μεταφέροντας ατόφιο το βίωμα του Ένις ντελ Μαρ και του Τζακ Τουίστ μέσα στην απαγορευμένη αγάπη και τους κοινωνικούς περιορισμούς.

Φωτογραφία Κωνσταντίνος Ρήγος

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Παίζουν: Δημήτρης Καπουράνης, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Κορίνα Γωγούλη, Δημήτρης Καπετανάκος, Δωροθέα Μερκούρη

Πρεμιέρα: Τετάρτη 23 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη 21:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο – 18:30 & 21:15 Κυριακή 20:00
Προπώληση: more.com
Θέατρο Κνωσός – Κνωσού 11, Αθήνα

Γυάλινος Κόσμος – Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Ο σπουδαίος και πολυβραβευμένος ιταλός σκηνοθέτης Antonio Latella έρχεται για πρώτη φορά στο θέατρο Τέχνης για να σκηνοθετήσει ένα καστ Ελλήνων ηθοποιών σε ένα κορυφαίο έργο του διεθνούς δραματολογίου. Ο λόγος για τον «Γυάλινο κόσμο», το εμβληματικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς που γράφτηκε το 1944 και αποτέλεσε την πρώτη του μεγάλη θεατρική επιτυχία.

Ο «Γυάλινος Κόσμος» είναι η πρώτη σκηνοθεσία του Antonio Latella στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται χάρη στη συνάντησή του με την εξαιρετική ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη, η οποία και θα ερμηνεύσει τον κεντρικό ρόλο της Αμάντα. Τα έργα του Τενεσί Ουίλιαμς είναι βαθιά αυτοαναφορικά, οι ήρωές του συχνά αποτελούν προεκτάσεις των προσώπων της ίδιας του της οικογένειας – χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων ο «Γυάλινος Κόσμος». Την ίδια στιγμή αυτός ο δυνατός οικογενειακός πυρήνας μοιάζει να αποτελεί μια δυνατή μεταφορά της Αμερικής ως μητέρας και περικλείει όλες τις δυνάμεις και τις αδυναμίες της χώρας.

Σκηνοθεσία και Δραματουργία: Antonio Latella
Διανομή: Μαρία Καλλιμάνη, Βαγγέλης Αμπατζής, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Νίκος Μήλιας

Πρεμιέρα: Τετάρτη 23 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Τετάρτη: 20.00, Πέμπτη: 21.00, Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 18.30
Προπώληση: more.com
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Φρυνίχου 14, Πλάκα