Μια διαφορετική παράσταση ανεβάζει η Αγλαϊα Παππά στο Αρχαίο Θέατρο Μήλου, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024». Ο λόγος για τα «Ταρώ του Οδυσσέα», μέσα από τα οποία οι συντελεστές θέλησαν να κοιτάξουν την Οδύσσεια του Ομήρου μέσα από το πρίσμα των αρχετυπικών καρτών ταρώ της Μασσαλίας, οι οποίες προσεγγίζουν την ανθρώπινη συνθήκη, όπως και ο Μύθος, η Ποίηση και η Μουσική: απευθυνόμενες στα άδυτα του εαυτού, τα προστατευμένα από τον χρόνο, τον τόπο, τη λογική και τις βεβαιότητες.

Κι έφτιαξαν την ιδανική συνθήκη, ώστε να ανοίξει ένας αναπάντεχος διάλογος μεταξύ δυο πολιτισμών. Από τη μία η Αναγέννηση και ο Ουμανισμός με τα Ταρώ κι απ’ την άλλη ο αρχαίος ελληνικός στοχασμός με την Οδύσσεια, στην πιο παιγνιώδη και ποιητική τους μορφή.

Ο κόσμος (Αποκατάσταση)

Η μουσική σύνθεση που προκύπτει, εξίσου αναπάντεχη με τη συνάντηση των δύο στοιχείων (Ταρώ-Οδύσσεια), οδηγεί τους μουσικούς και τους θεατές-μύστες σε προσωπικά μονοπάτια ονείρου περνώντας από διάφορα στυλ, εποχές και ηχοχρώματα.

Κάθε «τράβηγμα» δίνει στους ήρωες της Οδύσσειας διφορούμενους «χρησμούς», αντιμαχόμενους μεταξύ ηθικής και επιθυμίας, λογικής και συναισθήματος.

Η εγκράτεια (Κίρκη)

Ποια Ταρώ θα τραβήξει η Κίρκη; Η Πηνελόπη; Η Καλυψώ; Ο Τηλέμαχος; Ο ίδιος ο Οδυσσέας; Και τι συμβουλή θα τους δώσουν οι κάρτες;

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη – καλλιτεχνική διεύθυνση: Κατερίνα Φωτεινάκη
Λιμπρέτο: Παυλίνα Παμπούδη
Δραματουργία: Αγλαΐα Παππά, Κατερίνα Φωτεινάκη
Μουσική σύνθεση: Κατερίνα Φωτεινάκη
Arrangements: Άντης Σκορδής
Σκηνοθεσία: Αγλαΐα Παππά
Φωτογραφία – αφίσα: Γεωργία Ματσαμάκη
Παίζουν:
Αγλαΐα Παππά: Αφήγηση
Άντης Σκορδής: Κιθάρες, κρουστά, φωνή, electronics
Κατερίνα Φωτεινάκη: Φωνή, κιθάρες, κρουστά
Παντελής Μάκκας: Live video art
Την παράσταση θα ανοίξει η Πειραματική Σκηνή Μήλου σε διδασκαλία της Καλλιρρόης Μυριαγκού, πάνω σε πρωτότυπο ποιητικό κείμενο της Παυλίνας Παμπούδη με θέμα την Οδύσσεια.
Φιλική συμμετοχή: Φιλιώ Λούβαρη, Καλλιρρόη Μυριαγκού

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου.
Πληροφορίες & προκρατήσεις: allofgreeceoneculture.gr