Με το κρύο να έχει κάνει ήδη την εμφάνισή τους, ποιος καλύτερος λόγος από το να απολαύσετε μια ζεστή σούπα, βάλσαμο. Στα στέκια που ακολουθούν, είτε παραδοσιακά μαγειρεία είτε street food που ταξιδεύουν στις γεύσεις του κόσμου, θα δοκιμάσετε από παραδοσιακή μαγειρίτσα και καυτή κρεατοσουμα, μέχρι αυθεντική ταϊλανδέζικη σούπα με κοτόπουλο ή ανατολίτικη μαχλούτα.

Η Ήπειρος

Η Ήπειρος

Αν ένα μαγειρείο στην πόλη έχει συνδυάσει το όνομά του με τις σούπες, αυτό δεν είναι άλλο από την ιστορική Ήπειρο, μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά. Η Ράνια σε καθημερινή βάση παρασκευάζει με περίσσιο μεράκι σούπες, πραγματικό βάλσαμο. Με ναυαρχίδα όλων τον παραδοσιακό πατσά και την ηπειρώτικη μαγειρίτσα, εδώ θα απολαύσετε επίσης χορταστική κοτόσουπα, νόστιμη κρεατόσουπα και φυσικά πληθώρα μαγειρευτών που θα σας ξετρελάνουν.

Feyrouz

Feyrouz

Μόλις κάνει την εμφάνισή του το φθινόπωρο, παίρνει την θέση που της αξίζει στο Feyrouz και η μαχλούτα. Το γευστικό street food στέκι κοντά στο Μοναστηράκι (Καρόρη 23 & Αιόλου) που φημίζεται για τα αυθεντικά λαχματζούν με λεπτή πιτούλα, μοσχαρίσιο κιμά, κρεμμυδάκι και ψιλοκομμένα μυρωδικά, αυτήν την εποχή σερβίρει αρωματική και ζεστή παραδοσιακή λεβαντίνικη σούπα, άκρως θρεπτική και με ευφάνταστες προσμίξεις. Κυρίως αποτελείται από κόκκινη φακή με μαραθόριζα, κολοκύθα, ζωμό κοτόπουλου που παρασκευάζεται στην κουζίνα του και φρεσκοκαβουρδισμένο αγριοκύμινο.

Αχιλλέας- Βεργίνα

Αχιλλέας

Για σπιτική κοτόσουπα, μόνο για take away ή delivery, όπως εκείνη της μαμάς, ο Αχιλλέας (Βαλτετσίου 62) στα Εξάρχεια έχει βρει το μυστικό. Καλομαγειρεμένη, καυτή και με αρκετό λεμόνι, σίγουρα από εδώ και πέρα θα αποτελεί το καλύτερο βάλσαμο απέναντι στο κρύο.

Tuk Tuk

tuk tuk

Για μια πιο εξωτική, αλλά ταυτόχρονα γευστική και πεντανόστιμη σούπα, το Tuk Tuk στο Κουκάκι μυεί στης αυθεντικές και παραδοσιακές ταϊλανδέζικες γεύσεις. Στο street food στέκι με τις λιγοστές θέσεις θα δοκιμάσετε ταϊλανδέζικη κοτόσουπα με κοτόπουλο, γάλα καρύδας, τρυφερό καλαμπόκι, μανιτάρια, γκάλανγκαλ, φύλλα καφίρ, λεμονόχορτο και κόλιανδρο. Φυσικά, εδώ θα βρείτε σπρινγκ ρολς, ντάμπλινγκς και γουόν τον.

Φιλίππου

Φιλίππου

Ένα από τα πιο ιστορικά μαγειρεία στο κέντρο, ο Φιλίππου στεγάζεται σε ένα υπόγειο πολυκατοικίας στο Κολωνάκι (Ξενοκράτους 19) και αποτελεί θρύλο για την γαστρονομική σκηνή της πόλης. Λειτουργεί από το 1923 και σερβίρει πιάτα που τιμούν την ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα. Οι σπιτικές γεύσεις κατσαρόλας, όπως η σούπα ρεβίθια, και οι σούπες κερδίζουν τις εντυπώσεις, με τη βελουτέ σούπα με μανιτάρια, κρεμμύδια, καρότα, πατάτα και τζίντζερ να κεντρίζει το ενδιαφέρον των θαμώνων του.