Στην αυγή του 20ού αιώνα και σε μια παλιά Αθήνα των περίπου 130 χιλιάδων κατοίκων (μαζί με τα περίχωρα) που βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης, άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες της η Αίγλη Ζαππείου. Συγκεκριμένα, το 1904, την ίδια χρονιά που ο ατμοκίνητος σιδηρόδρομος Αθηνών – Πειραιώς μετατράπηκε σε ηλεκτροκίνητος, φέρνοντας επανάσταση εκείνη την εποχή στα μέσα μεταφοράς της πρωτεύουσας, η Αίγλη έφερε τη δική της επανάσταση στον χώρο του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας της πόλης. Κι έμελλε 120 χρόνια μετά να αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημά της, ενώ είναι από τα λίγα μέρη με τα οποία οι Αθηναίοι έχουν τόσο έντονο συναισθηματικό δέσιμο.
Εξάλλου, η Αίγλη Ζαππείου, από το άνοιγμά της κιόλας, αποτέλεσε πόλο έλξης για τους κατοίκους της πρωτεύουσας και σημείο συνάντησης για τις εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής εκείνης. Από τότε και για τις επόμενες δεκαετίες, η Αθήνα μεταβαλλόταν, εξελισσόταν, γιγαντωνόταν. Έζησε στιγμές άνθισης, αλλά και μαύρες σελίδες στην ιστορία της. Σηκώθηκε, έπεσε και ξανασηκώθηκε. Και η Αίγλη αναπόσπαστο, πλέον, κομμάτι της πόλης, αποτελούσε πάντα και σταθερά το μέρος των Αθηναίων για μία έξοδο.
Σήμερα, 120 χρόνια μετά, η Αίγλη εξακολουθεί να «πλημμυρίζει» με συναισθήματα και αναμνήσεις τους Αθηναίους, ενώ κάθε γωνιά της έχει να σου «διηγηθεί» μία ιστορία από τα παλιά. Κι αυτή είναι η πρώτη εντύπωση που θα έχεις, περνώντας τις πύλες της νέας Αίγλης. Συγκίνηση… και κατόπιν θαυμασμό για όσα θα αντικρίσεις.
Με ένα εστιατόριο, ένα all day bar-restaurant, τρεις σύγχρονους χώρους εκδηλώσεων και έναν θερινό κινηματογράφο, η Αίγλη μετατρέπεται σε ένα σημαντικό επίκεντρο γαστρονομικών και πολιτιστικών εμπειριών, το οποίο θα ζει και θα αναπνέει σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Η νέα ταυτότητά της είναι περισσότερο από μια απλή ανακαίνιση. Χτισμένη πάνω σε αυτή την κληρονομιά, διευρύνει την εμβέλειά της, γίνεται πιο συμπεριληπτική, πιο ανοιχτή, καλωσορίζοντας τους πάντες, ακόμα και τα κατοικίδια.
Από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι πολύ αργά το βράδυ, το ιστορικό spot του Ζαππείου, στην πιο όμορφη γωνιά της Αθήνας, «απλώνει» ένα χαλαρό χαλί φιλοξενίας για τους μόνιμους θαμώνες, τις οικογένειες, τους περαστικούς, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης. Το ΑΙΓΛΗ ALL DAY είναι μια όαση που αλλάζει πρόσωπο και ρυθμό μέσα στο 24ωρο, ένας ευέλικτος χώρος που ως ένας χαμαιλέοντας μπορεί να διαμορφώνεται ποικιλοτρόπως. Από ένα χαλαρό στέκι το πρωί με άπλετο φως, το βράδυ μεταμορφώνεται σε έναν προορισμό διασκέδασης που υπόσχεται να είναι «a night to remember».
Το πρωί, λοιπόν, στις ήσυχες γωνιές της, μπορείς να απολαύσεις σε ένα όμορφο σκηνικό τον καφέ σου, υγιεινούς χυμούς, adaptogenic lattes και δυναμωτικά αναψυκτικά φυσικής ζύμωσης. Το μεσημέρι, ο χώρος μετατρέπεται σε γαστρονομικό στίβο με business meetings που εξελίσσονται πάνω από δυναμωτικά quinoa burgers και αυθεντικά cacio e pepe, ενώ αργά το απόγευμα και το βράδυ, η 20 μέτρων μπάρα γίνεται το επίκεντρο της νυχτερινής Αθήνας και σημείο συνάντησης είτε για after office aperitivi, μικροζυθοποιίες και cocktails, είτε για βραδινή έξοδο για δείπνο με ζουμερά Entrecote, ετικέτες του ελληνικού και διεθνούς Αμπελώνα και tailor made μουσικές επιλογές με καθημερινούς free style DJs.
Για τους γονείς η Αίγλη είναι το «καταφύγιο» που ψάχνουν για μία χαλαρή έξοδο με τα παιδιά, με τους αρωματικούς καφέδες και τα παιδικά χαμόγελα που στολίζουν τα ειδικά πιάτα να είναι η πινελιά σε αυτήν. Και βέβαια σας έχουμε και το «κερασάκι», καθώς εδώ τα κατοικίδια θα βρουν το δικό τους μενού-αγκαλιά.
Εξάλλου, ακόμα και η γαστρονομία της Αίγλης αποτυπώνει αυτή τη φιλοσοφία της πολυσυλλεκτικότητας. Τα μενού εκτείνονται από προσεκτικά φτιαγμένα hot dogs, burgers και φρέσκιες pizzas μέχρι chateaubriand και ψάρι ψημένο στην parilla, καθώς και παιδικά μενού, αλλά και μενού για κατοικίδια. Στο εστιατόριο συνυπάρχουν αρμονικά και γευστικά παραδοσιακές και διεθνείς συνταγές. Οι λαχανοντολμάδες και οι αγγινάρες αλά πολίτα εμφανίζονται δίπλα σε πιάτα όπως το bittoque à la Russe, το Chateaubriand και το χοιρινό schnitzel. Ο Chef, Δήμος Μπαλόπουλος, και ο Executive sous Chef, Γιώργος Κηρύκος, δημιούργησαν ένα μενού με αναφορές στην αθηναϊκή κουζίνα.
Στην Αίγλη η κουλτούρα του κρασιού εστιάζει στον Ελληνικό Αμπελώνα, περιλαμβάνοντας γηγενείς ελληνικές ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο και το Ξινόμαυρο ή πιο σπάνιες όπως το Βιδιανό και το Λημνιό. Η λίστα των κρασιών περιλαμβάνει φυσικά και διεθνείς ποικιλίες, όπως το φρέσκο και ζωντανό Sauvignon Blanc, καθώς και ετικέτες από τις φημισμένες περιοχές της Βουργουνδίας, του Bordeaux και της κοιλάδας του Ροδανού.
Κι επειδή, όπως είπαμε, η Αίγλη είναι το μέρος που ξυπνάει τις πιο γλυκές αναμνήσεις των παιδικών χρόνων και της νιότης μας, η σοκολατίνα «ποντικάκι» είναι εδώ για να συγκινήσει την ψυχή σου, αλλά και τον ουρανίσκο σου!
Οι χώροι εκδηλώσεων με μια ματιά
Η τριλογία των χώρων εκδηλώσεων της ΑΙΓΛΗΣ ΖΑΠΠΕΙΟΥ επαναπροσδιορίζει την έννοια του σύγχρονου χώρου εκδηλώσεων. Το ΑΙΓΛΗ BALLROOM, το ΑΙΓΛΗ UPSTAIRS και το ΑΙΓΛΗ YARD συνθέτουν ένα πολυδιάστατο σκηνικό όπου η λειτουργικότητα συναντά την αισθητική και την τεχνολογία. Κάθε χώρος είναι σχεδιασμένος ως ένα αυτόνομο σύμπαν με δική του ταυτότητα, ικανός να φιλοξενήσει με άψογο επαγγελματισμό οτιδήποτε από διεθνείς συνεδριακές διοργανώσεις και απαιτητικές συνεντεύξεις Τύπου μέχρι εορταστικές εκδηλώσεις γάμων και υψηλού επιπέδου επιχειρηματικά δείπνα.
Η πραγματική μαγεία όμως έγκειται στο γεγονός ότι, μέσα από τεράστιες γυάλινες επιφάνειες, οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια συγκλονιστική θέα στους ιστορικούς κήπους του Ζαππείου – μια οπτική εμπειρία που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται κανείς ταυτόχρονα στο κέντρο της Αθήνας και έξω από αυτό, σε έναν παράλληλο κόσμο αρμονίας.