Για όσους επέλεξαν να περάσουν τον Αύγουστο στην Αθήνα ή απλώς οι διακοπές τους τελείωσαν νωρίτερα, η πόλη προσφέρει μια σειρά από κρυμμένες αυλές και γωνιές που θυμίζουν νησί και καλοκαιρινές διακοπές.

Από εξωτικά μπαρ με ατμόσφαιρα που σας ταξιδεύει στην Πολυνησία των ’50s ή παραδοσιακές ταβέρνες με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και αυλές που θυμίζουν κυκλαδίτικα χωριά, εξερευνήστε μερικές από αυτές τις μοναδικές αυλές που μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε ότι βρίσκεστε σε ένα νησί, ακόμη και αν είστε στην καρδιά της πόλης.

Αυλή

Μυστική αυλή που θυμίζει κάτι από κυκλαδίτικο νησί στο κέντρο της πόλης, στη γειτονιά του Ψυρρή (Αγίου Δημητρίου 12). Μία μικρή πόρτα μεταξύ μιας βιομηχανίας ρούχων και μιας αποθήκης οδηγεί σε αυτήν την κρυφή αυλή, που λειτουργεί ως καφενείο από την εποχή της Κατοχής. Το περιβάλλον φέρνει στο νου εικόνες από τη δεκαετία του ’50 με τη μακρόστενη αυλή, τις ασβεστωμένες σκάλες, τα μπλε πορτοπαράθυρα και τα καρό τραπεζομάντιλα.

Τα τελευταία χρόνια στο μενού έχουν προστεθεί μερακλίδικα μεζεδάκια στο τηγάνι (τηγανητό συκώτι, χωριάτικο λουκάνικο, σαγανάκι με παστουρμά) για να συνοδεύσετε την παγωμένη μπύρα. Οι παραγγελίες προετοιμάζονται στην ανοιχτή κουζίνα μπροστά σας και οι τιμές θυμίζουν… περασμένες εποχές.

Tiki

Από τα πρώτα exotica bar της πόλης, το μικρό και φιλικό Tiki bar στο Κουκάκι (Φαλήρου 15) διαθέτει έναν ιδιαίτερο χώρο που μας ταξιδεύει στην Πολυνησία των ’50s και θυμίζει σίγουρα καλοκαιρινές διακοπές. Μπαμπού, μπανανιές, κόκκινοι τοίχοι, λεοπάρ καθίσματα και μια μικρή σκηνή για live συνθέτουν την εικόνα, ενώ οι μουσικές που θα ακούσετε μπορεί να είναι από jazz και rock’n’roll μέχρι funky soul, disco και pop. Δυνατό χαρτί τα υπέροχα κοκτέιλ εμπλουτισμένα με μυρωδικά από τις γλάστρες του μαγαζιού.

Ο Σαντορινιός

Μια παραδοσιακή κυκλαδίτικη αυλή στην καρδιά της Αθήνας υποδέχεται τους λάτρεις της ελληνικής, μεσογειακής κουζίνας στον υπέροχο χώρο της πολύ κοντά στο σταθμό των Πετραλώνων (Δωριέων 8). Σπιτικό καλομαγειρεμένο φαγητό, παραδοσιακές γεύσεις και η αίσθηση της ταβέρνας της γειτονιάς στα όσα το κάνουν να ξεχωρίζει στις επιλογές του κοινού.

Κούβελος

Από τις πιο ιστορικές ταβέρνες στο Κουκάκι (Γεν. Κολοκοτρώνη 66), καθώς λειτουργεί από το 1908, ο Κούβελος συγκαταλέγεται σε εκείνες τις γευστικές στάσεις που πρέπει να κάνετε στην περιοχή. Πανέμορφο και ευχάριστο το περιβάλλον -θυμίζει γειτονιά της παλιάς καλής Αθήνας. Στη νησιωτική αυλή με το χαλίκι, τα δεντράκια και τους ασβεστωμένους τοίχους θα δοκιμάσετε νόστιμες προτάσεις από την ελληνική κουζίνα όπως μοσχάρι κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια και κατσικάκι γάλακτος στη γάστρα.

Balthazar

Το θρυλικό bar-restaurant των Αμπελοκήπων, που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο στην οδό Τσόχα (Τσόχα 27 & Βουρνάζου), διαθέτει έναν από τους ωραιότερους κήπους που μπορεί να βρει κανείς στο κέντρο της Αθήνας. Στην καταπράσινη όαση που θα ανακαλύψετε πίσω από το νεοκλασικό θα απολαύσετε υπέροχα κοκτέιλ με φρέσκα φρούτα στην τεράστια μπάρα.