Έχουν περάσει 63 χρόνια από τον πρώτο διαγωνισμό της Eurovision, που διεξήχθη για πρώτη φορά τον Μάιο του 1956 στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Στον πρώτο διαγωνισμό συμμετείχαν 7 χώρες, για να φθάσουμε σήμερα να μετράμε 41 συμμετοχές, ενώ θα μπορούσαν να ήταν και περισσότερες. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχει ο θεσμός έχουν συμβεί πολλά. Και μπορεί για κάποιους η Eurovision να είναι ένα μουσικό «πανηγυράκι», χωρίς ποιότητα, όμως, για άλλους αποδείχθηκε μεγάλο… γούρι. Και η συμμετοχή τους σε αυτήν, τους άνοιξε διάπλατα την πόρτα για μία διεθνή καριέρα.

Μάλιστα, στα πρώτα χρόνια του διαγωνισμού, φερέλπιδες τραγουδιστές ή τραγουδίστριες εκπροσωπούσαν τις χώρες του και κατόπιν γνώριζαν οι ίδιοι την επαγγελματική καταξίωση. Μάλιστα, όταν αναφερόμαστε σε τραγουδιστές που έγιναν γνωστοί μέσα από την Eurovision, το μυαλό όλων – δικαίως – πηγαίνει στη Σελίν Ντιόν. Όμως, υπάρχουν και άλλα εξίσου τρανταχτά παραδείγματα.

Ας δούμε κάποια από αυτά:

Χούλιο Ιγκλέσιας (1970)

Έχει πουλήσει εκατομμύρια άλμπουμ σε όλο τον κόσμο και το όνομά του έγινε συνώνυμο με εκείνο του Λατίνου εραστή. Ο λόγος για τον Χούλιο Ιγκλέσιας, ο οποίος ως ένας άσημος τραγουδιστής εκπροσώπησε την Ισπανία στο διαγωνισμό με το τραγούδι, «Gwendolyne». Αν και άφησε καλές εντυπώσεις, τερμάτισε στην 4η θέση. Ωστόσο, μετά από εκείνη τη συμμετοχή, άνοιξαν οι πόρτες για μία διεθνή καριέρα.

ABBA (1974)

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Τη χρονιά εκείνη, η Γαλλία ήταν το μεγάλο φαβορί για τη νίκη, όμως, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή της Eurovision πέθανε ο πρόεδρος της χώρας, Ζωρζ Πομπιντού και η αποστολή αποσύρθηκε σε ένδειξη πένθους. Έτσι, τη νίκη πήρε το συγκρότημα από τη Σουηδία, ABBA με το «Waterloo». Η καριέρα τους έκτοτε, εκτοξεύτηκε κι έγιναν ένα από τα πιο πετυχημένα κι εμπορικά συγκροτήματα της παγκόσμιας μουσική σκηνής.

Ολίβια Νιούτον Τζον (1974)

Την ίδια χρονιά, το Ηνωμένο Βασίλειο εκπροσωπούσε μία νεαρή τραγουδίστρια από την Ασυτραλία, η Ολίβια Νιούτον Τζον. Κατέκτησε την 4η θέση στο διαγωνισμό, όμως, η συμμετοχή της αποδείχθηκε γουρλίδικη για την καριέρα της, αφού τρία χρόνια πρωταγωνίστησε στο Grease, το οποίο την καθιέρωσε και στον κινηματογράφο.

Βίκυ Λέανδρος (1972)

Ο διαγωνισμός διεξήχθη στο Εδιμβούργο και σε αυτόν είχαμε την πρώτη Ελληνίδα στο διαγωνισμό, που όμως, εκπροσωπούσε το Βέλγιο. Ο λόγος για την 20χρονη τότε Βίκυ Λέανδρος, η οποία κέρδισε με το τραγούδι «Apres toi». Μάλιστα, ηχογραφήθηκε σε 7 γλώσσες ενώ πούλησε πάνω από 6.000.000 δίσκους. Μάλιστα, θεωρείται ένα από τα τραγούδια με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως για το 1972.

Σελίν Ντιόν (1988)

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατηγορίας αυτής, είναι η Σελίν Ντιόν. Ο Γαλλο-Καναδέζα τραγουδίστρια είναι από τις πιο εμπορικές τραγουδίστριες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής παγκοσμίως και από τις καλύτερες φωνές. Κι, όμως, η λαμπρή της καριέρα ξεκίνησε από την Eurovision το 1988. Η νεαρή Σελίν πήγε στο Δουβλίνο εκπροσωπώντας την Ελβετία με το τραγούδι «Do Not Leave Without Me», σε έναν διαγωνισμό για γερά νεύρα που αποδείχθηκε θρίλερ στο τέλος του.

Η Ντιον δεν ήταν το φαβορί για τη νίκη, αλλά ο Scott Fitzgerald για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό φάνηκε και στην ψηφοφορία, όπου ο Fitzgerald ήταν οριακά μπροστά. Η προτελευταία χώρα που ψήφιζε ήταν η Πορτογαλία και με τους βαθμούς που έδωσε το Ην. Βασίλειο ήταν μπροστά με 136 β. και η Ντιόν δεύτερη με 131β. Η τελευταία χώρα που ψήφιζε ήταν η Γιουγκοσλαβία και όλοι κρέμονταν από αυτήν. Στην Ελβετία έδωσε 6 βαθμούς, ενώ η μεγάλη ανατροπή ήρθε στο τέλος αφού δεν έδωσε κανένα βαθμό στο Ην. Βασίλειο, με αποτέλεσμα να νικήσει η Σελίν Ντιόν με έναν βαθμό διαφορά.