Πώς μπορεί η μουσική να επηρεάσει την απόδοση των ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο; Την απάντηση έρχεται να δώσει η έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Μπρουνέλ στο Λονδίνο.
Χρόνια τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μουσική μπορεί να έχει θετική επίδραση στις επιδόσεις των αθλητών.
Τώρα για πρώτη φορά υπάρχουν και πειστήρια. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 34 ποδοσφαιριστών ηλικίας από 16 έως 23 σε ακαδημία ομάδας της Premiership. Στα αποδυτήρια, κατά την προετοιμασία για τον, οι παίκτες άκουγαν μουσική.
Δημοφιλή κομμάτια όπως το «Post To Be» του Ομάριον, το «Pour It Up» της Ριάνα, το «Blood On The Leaves» του Κάνιε Γουέστ και το «The Catch Up» του Ντρέικ ήταν από τα αγαπημένα των ποδοσφαιριστών που τους ανέβαζαν τη διάθεση και έμπαιναν με άλλη ψυχολογία στον αγωνιστικό χώρο.
«Η μελέτη μας έδειξε πως η μουσική διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ομαδικής συνοχής.
Οι προπονητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τη μουσική πριν την έναρξη των αγώνων για να ενισχύσουν τα συναισθήματα ενότητας, να αυξήσουν τη συνοχή και να δημιουργήσουν θετική ατμόσφαιρα στην ομάδα», εξηγεί ο ψυχοφυσιολόγος, Μαρσέλο Μπιλιάσι.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η προετοιμασία χωρίς την ύπαρξη μουσικής, μπορεί να κάνει τους παίκτες να αισθανθούν πως δεν είναι καλά προετοιμασμένοι, ανεξαρτήτως αν έχουν προπονηθεί καλά.
«Τα ίδια θετικά αποτελέσματα της προετοιμασίας μετά μουσικής μπορούν να υπάρξουν και σε άλλα ομαδικά σπορ όπως για παράδειγμα το μπάσκετ, το ράγκμπι, το χόκεϊ», προσθέτει ο Μπιλιάσι.
Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Κώστας Καραγιώργης, ο οποίος είπε σχετικά: «Τα ευρήματα μας δίνουν μια οπτική στις συναισθηματικές, συμπεριφορικές και γνωστικές αντιδράσεις που έχουν στη μουσική, νέοι, ελίτ ποδοσφαιριστές. Ο ρόλος της μουσικής στο ποδόσφαιρο είναι ίσως πιο συμβολικός, φαντασιακός και αλληγορικός. Η μουσική φαίνεται να διασταυρώνεται με την αφήγηση της ζωής των παικτών και τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται δεσμοί μεταξύ τους, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου».