Η Στοκχόλμη υποδέχεται σήμερα το αστέρι της ποπ μουσικής Τέιλορ Σουίφτ στον δεύτερο σταθμό στην Ευρώπη της περιοδείας της «Eras», προς όφελος των ξενοδοχείων και των εμπορικών επιχειρήσεων της σουηδικής πρωτεύουσας.
Στο «Goldrush», τραγούδι από το άλμπουμ της Evermore (2020), η διάσημη τραγουδίστρια διαβεβαιώνει πως δεν αγαπάει τον «πυρετό χρυσοθηρίας», όμως η σκανδιναβική πόλη δεν κρύβει τη χαρά της για την έλευσή της και στην αρχική σελίδα του ιστότοπου της γράφει με υπερηφάνεια «Καλωσήρθες στο Swiftholm».
Με την αποδυνάμωση της σουηδικής κορόνας, το να έρθουν σε μία από τις τρεις συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ στη Στοκχόλμη μπορεί να αποδειχθεί μια σχετικά καλή συμφωνία για τους θαυμαστές της καλλιτέχνιδας, παρά την εκτόξευση των τιμών των δωματίων στα ξενοδοχεία.
«Συνολικά, περίπου 150.000 άνθρωποι θα πάνε σε αυτές τις συναυλίες στη Στοκχόλμη, εκ των οποίων 120.000 θα έρθουν ειδικά για αυτό το γεγονός και εμείς εκτιμάμε ότι θα ξοδέψουν περίπου μισό δισεκατομμύριο σουηδικές κορόνες (40,5 εκατομμύρια ευρώ) κατά τη διάρκεια της διαμονής τους εδώ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ Μπέργκβιστ, επικεφαλής οικονομολόγος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Στοκχόλμης.
Πρόκειται για δαπάνες διαμονής, γευμάτων ή μετακινήσεων. Η τιμή του εισιτηρίου της συναυλίας και το ταξίδι με το αεροπλάνο δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τους υπολογισμούς του Εμπορικού Επιμελητηρίου, αλλιώς τα έξοδα θα ήταν πολύ πιο αυξημένα», συμπλήρωσε.
Αφότου κατέκτησε το Παρίσι, η Τέιλορ Σουίφτ φθάνει στη Στοκχόλμη, το μοναδικό σταθμό της στη βόρεια Ευρώπη, για τρεις συναυλίες, στις οποίες θα δώσουν το «παρών» θαυμαστές της από 130 χώρες.
«Υπάρχει πρόβλημα εάν θέλετε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου αυτό το Σαββατοκύριακο, διότι η Στοκχόλμη μετρά περίπου 40.000 δωμάτια, επομένως 80.000 κρεβάτια και υπάρχουν 120.000 άνθρωποι που θα φθάσουν», σύμφωνα με τον Καρλ Μπέργκβιστ.
Οι τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία, τα οποία καταγράφουν πλέον πληρότητα 100%, εκτοξεύτηκαν «κατά περίπου 295%», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Από τη στιγμή που πήραμε την πληροφορία ότι αυτές οι τρεις συναυλίες θα πραγματοποιούνταν εδώ, υπήρξε αμέσως μια μεγάλη ζήτηση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άσα Λίλζα, εμπορική διευθύντρια της αλυσίδας ξενοδοχείων Ligula Hospitality Group.
«Αυτό οδήγησε σε μια σημαντική αύξηση των τιμών. Σε ένα από τα ξενοδοχεία μας, η τιμή (ενός δωματίου) φέτος, για αυτό το διάστημα του Μαΐου, είναι υψηλότερη κατά 300 κορώνες (26 ευρώ) κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τον προηγούμενο έτος», εξήγησε.
Swift-flation;
Για αυτό ακριβώς υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας αύξησης του πληθωρισμού. Τον περασμένο χρόνο, οι δύο πρώτες ημερομηνίες της παγκόσμιας περιοδείας της Μπιγιονσέ στη Στοκχόλμη συνέβαλαν, σύμφωνα με έναν οικονομολόγο, σε έναν μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό τον Μάιο για τη χώρα.
Αυτός ο οικονομολόγος, ο Μίκαελ Γκραχν, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να καταγραφεί ένα παρόμοιο φαινόμενο φέτος με την Τέιλορ Σουίφτ δεδομένου ότι ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος.
«Θα χρειαζόταν οι πιέσεις στις τιμές να είναι ακόμα πιο ισχυρές φέτος σε σύγκριση με πέρυσι προκειμένου αυτό να αντικατοπτριστεί στους αριθμούς του πληθωρισμού», επισημαίνει σε ένα σημείωμα που εξέδωσε η Danske Bank.
Ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας Έρικ Τέντεεν τονίζει ότι η μαζική προσέλευση των “Swifties” στη Στοκχόλμη για το Σαββατοκύριακο είναι επίσης ένδειξη μιας υποτιμημένης κορόνας.
«Το να έρθει κανείς στη Στοκχόλμη προφανώς συμφέρει», διαπίστωσε ο ίδιος.
Από την πλευρά των «Swifties», όπως οι ίδιοι είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, τα χρήματα δεν αποτελούν πρόβλημα.
«Ξόδεψα περίπου 7.500 κορώνες (643 ευρώ) συνολικά για τρία εισιτήρια. Νομίζω ότι το αξίζουν», είπε η 21χρονη Φιλίπα, η οποία πήγε νωρίς σήμερα το πρωί για να πιάσει σειρά μπροστά από το στάδιο, στο οποίο θα φιλοξενηθεί η συναυλία.
Πηγή: ΑΠΕ